Alt Ekstremite Kemikleri

Alt Ekstremite Kemikleri

23 Eylül 2016 0 Yazar: admin

Alt ekstremite kemikleri bedenimizin kalça bölgesinden başlayıp ayak parmaklarına kadar olan bölgede yer alan kemiklerdir. Dolayısıyla alt extremite dediğimiz bölgede bu bölgedir. Alt extremite kemikleri vücut ağırlığını taşıdığından dolayı vücudun en sağlam kemikleridir. Ayrıca alt extremiteyi oluşturan; alt extremite kasları, alt extremite eklemleri ve tendonları da buna uygun olarak sağlam ve dayanıklıdır.

İçerikler;

Alt ekstremite kemikleri kaç tanedir

Alt ekstremite kemikleri pelvik kemiklerde dahil olmak üzere 64 adettir.

Alt Ekstremite Kemikleri Nelerdir?

Alt ekstremite kemiklerini isterseniz kalça bölgesinden başlayarak parça parça işleyelim. Öncelikle kalça bölgesi kemikleri nelerdir? Kalça bölgesinde; leğen kemiği olarak da bilinen ve ilium, pubis ve ischium olarak üç ana bölümden oluşan coxae kemiği ile beraber coccyx ve sacrum kemikleri vardır. Sacrum ile coxae kemiği arasında kalça yapısının bir bütün halinde oval şeklini almasını sağlayan sacroiliac eklem vardır. Ayrıca iki pubis kemiği arasında symphisis pubica eklemi vardır. Kalça bölgesinde ki bir diğer eklem de art. coxae eklemidir.

Kaçla bölgesinden hemen sonra uyluk bölgesi gelmektedir. Uyluk bölgesini vücudun en uzun kemiği olan femur kemiği oluşturur. Kalça bölgesiyle uyluk kemiği asetebulum denen bölgede eklem yaparak birleşirler. Bu eklem sayesinde vücut ağırlığı diğer kemikler aracılığıyla zemine aktarılır. Femur ile coxae arasında oluşan bu eklemi bir çok ligament desteklemektedir. Bu ligamentlerin zayıf olduğu kişilerde, femur kemiği asetebulum denen boşluktan çıkar ve  kişilerde kalça çıkığı denen durum meydana gelir.

femur-coxae-ligamentArt.coxae adı verilen femur ile coxae kemiği arasında ki bu eklemde 7 adet hareket meydana gelmektedir. Abdüksiyon ve addüksiyon hareketi, fleksiyon ve ekstansiyon hareketi, rotasyonel hareketlere bu eklem tarafından izin verilir. Bu hareketler de meydana gelecek yetersizlik özellikle yürümeyi etkileyerek kişilerin fazlaca enerji harcamalarına ve uygun ritimde yürüyememelerine hatta ileri durumlarda düşmelerine sebep olacaktır.

patella-kemigiGelelim diz bölgesi kemiklerine. Diz bölgesi uyluktan, bacak bölgesine geçiş yeridir. Bu bölgede vücudun hiç bir kemik ile eklem yapmayan tek kemiği olan patella ile, birbirleri eklem yapan tibia ve fibula kemikleri vardır. Tibia kemiği vücut ağırlığını diz aracılığıyla femurdan alarak ayak bileğine iletir. Fibula kemiğinin beden ağırlığını taşımakta görevi yoktur. Diz bölgesinde eklem yapısına art genus denir. Ayrıca diz bölgesinde ön ve arka çapraz bağlar ile menisküsler önemli yapılardır. Art. genus eklemi fleksiyon, ekstansiyon hareketi ve rotasyon hareketine izin verir.

Son olarak alt ekstremitenin en son noktası olan ayak bölgesi kemiklerinden bahsedelim. Ayak bölgesi hakkında detaylı bilgi için “Ayak kemikleri” makalemizi okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu yazımızda ayak bölgesi kemikleri için özet olarak şunu söyleyelim. Ayak bölgesinde Calceneus, Navicula, Talus, Cuboideum, üç Cuneiform kemiği beş adet metatarsal kemik ve baş parmakta iki diğer parmaklarda üçer adet olmak üzere toplam on dört adet digitorum kemiği vardır. Bu kemikler birbirleriyle bir çok eklem yapmaktadırlar. Ayak bileği kemikleri yazımızda bu eklemleri de bulabilirsiniz. Ayak bileği eklemleri içerisinden önemlilerinden bir kaçını söyleyecek olursak; .talocalcaneonavicular eklem, metatarsophalengeales eklem, talocalcaneal eklem ve tarsometatarsales eklem bunlardan bir kaçıdır.

Alt ekstremite eklemleri-

Alt ekstremite eklemleri; metatarsophalengeales eklem, talocalcaneal eklem, Art.tarsi transversa, tarsometatarsales eklem, Art. genus, Art.coxae, sacroiliac eklem ve symphisis pubica eklemdir.