Berg Denge Testi

Berg Denge Testi

30 Kasım 2017 0 Yazar: admin

Berg denge testi, yaşlı bireylerin dengelerini ölçmek amacıyla geliştirilmiş bir ölçektir. Sağlık profesyonelleri tarafından yapılan ve 14 temel fonksiyon değerlendirildiği berg denge testi nesnel bir değerlendirme yöntemidir.

berg denge testi

Berg Denge Testi

Berg denge testi yapılışı 15 ile 20 dakika arasında sürmektedir. Berg denge testi ile değerlendirilecek hastanın verilen komutları anlaması gerekmektedir. Değerlendirme boyunca 14 temel fonksiyon “0” ve “4” arasında bir puanla puanlandırılır. 4 puan hastanın o fonksiyonda bağımsız olduğunu gösterirken, “0 puan” hastanın o fonksiyonda bağımlı olduğu anlamını taşımaktadır.

Berg denge testi ile 14 fonksiyon test boyunca değerlendirilerek hastaya verilen puanlar test sonunda toplanır. Sonuç olarak değerlendirilen kişi berg denge ölçeğinden 0-56 arası bir puan alır.56 puan hastanın bağımsız olduğu düşme riskinin bulunmadığı anlamına gelir. Hasta “0 puana” ne kadar yakın puan alırsa düşme riski o kadar fazladır.

Berg denge ölçeği sonuçları özellikle hastanın gelişimi açısından öncesi ve sonrasını test etmek açısından da önemlidir. Berg denge testi ile hastanın yürüyüşü değerlendirmez. Hastaların yürüyüşlerini değerlendirmek için başka ölçekler kullanılmaktadır.

Berg denge testi bir fizyoterapist tarafından yapılır. Beceriler değerlendirilirken bazı fonksiyonlar süre ve uzunluk olarak değerlendirildiği için test sırasında bir kronometre ve cetvel test sırasında bulundurulmalıdır. Çoğu maddede becerinin belirli bir süre için de belirli bir pozisyonda korunması istenir. Değerlendirmeyi yapan fizyoterapist hastayı test sırasında dikkatle gözlemlemelidir.

Berg denge testi ile çıkan sonuca göre hastanın günlük yaşam içerisinde hangi yardımcı aracı kullanması gerektiğine de karar verilir. Ayrıca testin güvenilirliliği için test bir kaç gün sonra tekrarlanabilir eğer iki gün arasında fark var ise iki değerlendirmenin puan ortalaması alınır. Yapılan değerlendirme sonucunda hastanın aldığı skor kaydedilir ve yorumlanır. Hastanın aldığı skor yorumlanırken 3 referans skor aralığı vardır.

Eğer hasta berg denge ölçeği değerlendirmesi sonucunda;

  • 0-20 puan arası bir skor aldıysa yüksek düşme riski olan grup içerisindedir. Hastanın aldığı skor 0 veya 0’a çok yakın ise hastaya tekerlekli sandalye önerilir. Hastanın aldığı skor 20’ye yakın ise hastaya walker önerilir.
  • 21-40 puan arası bir skor aldıysa hasta orta dereceli düşme riski olan grup içerisindedir ve hastaya koltuk değneği veya tripod önerilir.
  • 41-56 puan arası bir skor aldıysa hasta düşük riskli grup içerisindedir. 41’e yakın olan hastalar nadiren de olsa günlük yaşamı içerisinde yaşadığı çevreye uyum sağlamak için yardımcı cihaza gerek duyabilir.

Berg denge ölçeği pdf indirmek için tıklayın.

berg denge ölçeği

berg denge testi

berg denge ölçeği pdf

berg testi

berg ölçeği

Yazı da kullanılan görseller ftronline.com sitesine aittir. Bu yazımızda berg denge testi hakkında kısaca bilgi vermek istedik sizde berg denge ölçeği ile ilgili merak ettiklerinizi yorumda belirtebilirsiniz. Bu testi mutlaka bir fizyoterapist ile yapın evde yaptığınız testler kesin sonuç vermeyebilir.