Dirsek Mobilizasyonu

Dirsek Mobilizasyonu

26 Eylül 2016 0 Yazar: admin

Dirsek mobilizasyonu, dirsek ekleminde hareket kısıtlılığı (limitasyon) meydana geldiği durumlarda yapılır. Peki dirsek eklemi limitasyonu ne zaman meydana gelir? Dirsek eklemi limitasyonu, dirsek eklemini etkileyen üst kol veya ön kol bölgesinde oluşan kırıklarda dirsek eklemininde içine alınarak yapılan alçılama işlemlerinde meydana gelmektedir. Ayrıca direk dirsek bölgesi kırıklarında da limitasyon oluşmaktadır

Dirsek Eklemi Biyomekaniği

Dirsek mobilizayonu iyi yapabilmek için öncelikle dirsek eklemi biyomekaniği hakkında yeterli bilgiye sahip olmak gerekir.

Dirsek eklemi, humerus kemiği ile ön kolda radius ve ulna kemikleri arasında olan bir eklemdir. Bu 3 kemiğin oluşturduğu dirsek eklemi menteşe türü eklemdir. Menteşe türü eklemler çalışma şekli olarak menteşeye benzediği için bu şekilde sınıflandırılır. Ayrıca dirsek ekleminde menteşe hareketine ek olarak bir miktarda dönme hareketine izin vermektedir. Özellikle saç bağlama, yiyecekleri ağıza götürme, tokalaşma gibi bir çok hareket bu dönme sayesinde sağlanmaktadır.

Dirsek eklemi normal bir anatomiye sahip kişilerde 145 derecelik fleksiyon hareketi (bükme hareketi) ile, 90 derecelik süpünasyon ve pronasyon hareketine (önkolu çevirme hareketi), 5-10 derece hiper ekstansiyon hareketine izin verir. Dirsek ekleminde limitasyon bu hareketlerde meydana gelmektedir. Yani kişiler fleksiyon, pronasyon, süpünayon hareketlerinde kısıtlılık yaşar.

Dirsek Eklemi Mobilizayonu Nasıl Yapılır?

Dirsek eklemi biyomekaniği bilen birisi için mobilizasyon yapmak oldukça kolaydır. Dirsek ekleminde mobilizasyona ilk olarak fleksiyon hareketinde ki kayıp ile başlanır. Hastanın humerus kemiği fizyoterapist tarafından gövdesine sabitlenir, fizyoterapist diğer eli ile ulna kemiğinden tutarak traksiyona alır. Traksiyon ile beraber hastadan diğer eliyle limitasyon olan konuna fleksiyon hareketini yaptırması istenir. Fizyoterapist traksiyona devam ederken hasta kendi kolunu bükebildiği kadar büküp 3-5 saniye bu pozisyonda beklenerek hareket tamamlanır. Fizyoterapist hastanın durumuna göre tekrar sayısını belirler.

Fleksiyondan sonra ekstansiyon hareketine geçilir. Uygulama fleksiyon limitasyonunda ki gibidir. Fakat hastadan bu sefer kolunu bükmesi değil itmesi istenir. Hasta sağlam elinin yardımı ile kolunu açabildiği kadar açar. 3-5 saniye beklenilerek başa dönülür. Fizyoterapist hastanın durumuna göre tekrar sayısını belirler.

Dirsek mobilizasyonu içerisinde Fleksiyon ekstansiyon mobilizasyonunu aşağıda ki videoadan da izleyebilirsiniz.

Dirsek ekleminde fleksiyon ve ekstansiyon hareketinden sonra süpinasyon-pronasyon hareketlerine geçilir.

brachioradialis-kasiİlk olarak fizyoterapist brachioradialis kasından tutar. Fizyoterapist diğer elini hastanın elinin üzerine koyar.
Brachiradialis kasının bulunduğu yer yanda ki şekildeki gibidir. Hastadan bükme hareketi yapması istenir. Dirsek de fleksiyon hareketi devam ederken fizyoterapistin ellerini birbirine aksi yönde çevirerek fleksiyon hareketi ile beraber süpinasyon hareketi yaptırır. Süpinasyon limitasyonu 4 aşamalıdır. İlk aşama yukarda anlattığımız gibi fleksiyon ile beraber süpinasyon hareketi yaptırılmasıdır. İkinci aşamada interessos mebran gerilir. İnteressos mebranı germek için fizyoterapist öncelikle ulna’yı sabitler. Daha sonra diğer eliyle radiusun üstünden başlayarak alta doğru radius kemiğini süpinasyona zorlayarak iner.

Sonraki aşama olan 3. aşamada bir el ulnadan bir el radiustan tutularak süpinasyon hareketi yapılır. Tutulma işleminde ulna distalden, radius proksimalden tutulacak şekilde yapılır. Gelelim 4. aşamaya. Son aşamada ulna alt uçtan tutulur ve terapist diğer eliyle radius kemiğinin alt ucunu süpinasyon yönünde hareket ettirir.

Dirsek mobilizasyonu içerisinde süpinasyon mobilizasyonu için aşağıdaki videoyu da izleyebilirsiniz.

Dirsek eklemi limitasyonu için dirsek mobilizasyon hareketleri fizyoterapist tarafından anlattığımız şekilde yapılabilir.  Anlattığımızın dışında da bir çok dirsek mobilizayon tekmiği dirsek eklemi limitasyonu için mevcuttur. Youtube ye elbow mobilization yazarak onlara da ulaşabilirsiniz.  Dirsek mobilizasyonu sırasında meydana gelecek ağrıları gidermek için fizyoterapist tarafında kısa süreli sinir germeleri ağrınızı rahatlatabilir. Ağrılara doğru müdahale edilmesi için Dirsek eklemi biyomekaniği mobilizasyon yapan kişi tarafından iyi derecede bilinmelidir.