Fibromiyalji Belirtileri Tedavisi ve Nedenleri

Fibromiyalji Belirtileri Tedavisi ve Nedenleri

18 Ocak 2017 0 Yazar: admin

Fibromiyalji

fibromiyaljiFibromiyalji; kronik olarak devam eden ağrılar ve dolayısıyla kronik bir yorgunluk hali daha moda bir tabirle tükenmişlik sendromu olarak açıklanabilir. Fibromiyalji de vücudun genelinde görülen kas ağrıları buna bağlı olarak ygunluk hali, bitkin olma, baş ağrısı gibi problemlerde görülebilmektedir. Fibromiyalji nedir? sorusu sıklıkla merak edilmektedir. Yukarıda yazdıklarımıza ek olarak fibromiyalji nedir sorusu için şunları da söyleyebiliriz. Fibromiyalji de sabah zor uyanma veya uyanamama, bağırsak rahatsızlıkları, vücutta eklem bölgelerinde eklemlerde şişlik görülebilir. Hastalar fibromiyalji de vücudunun bazı bölgelerinde sahte bir uyuşma ve karıncalanma hissedebilir. Sahte diyoruz çünkü hastanın fibromiyalji hastalığında hissettiği uyuşma ve  karıncalanma sebep olmaksızın hissedilmektedir. Yani bu hisler tamamen psikolojiktir. Stres ve kaygı durumunda bu belirtlier kendisini daha fazla göstermektedir.

Fibromiyalji Kimlerde Görülür

Fibromiyalji günlük hayatı diğer tüm hastalıklar gibi etkileyen bir rahatsızlıktır. Toplum de yaklaşık olarak her 100 kişiden 3’ünde fibromiyalji sendromu görülmekte. Fibromiyaljiyi diğer tüm hastalıklardan ayıran en önemli özellik ise henüz nedeninin tam olarak ortaya konmamış olmasıdır. Yani fibromiyalji neden olur sorusunun cevabı her kişi için farklılık gösterebilmekte bazı kiiler için ise cevapsız kalmaktadır. Fibromiyalji hastalığının nedeni henüz tam olarak bilinmiyor. Fakat şunu söylemekte yarar var. Yakın akrabalarında fibromiyalji rahatsızlığı bulunan kişilerde fibromiyalji rahatsızlığı 8 kat faha fazla görülmektedir. Kadınlar da fibromiyalji sendromu daha fazla görülmekle beraber fibromiyalji genetik bir takım faktörlerin de etkili olduğu bir hastalıktır. Yani fibromiyalji genetik midir? Sorusuna bir miktar da olsa evet genetik yatkınlığı var diyebiliriz.

Fibromiyaljinin Kadınlarda Sık Görülme Nedenleri?

Kadınların hormonal sistemlerinin değişmesi ve bu durumun oluşturduğu stres ve kaygı, kadınları olumsuz etiklemektedir. Bu olumsuzluk fibromiyaljinin kişide ortaya çıkması için uygun zemini oluşturuyor. Özellik kadınların erkeklere oranla spor aktivitelerini yapmamaları, ev işleri yaparken vücutlarını yormaları ve fazlaca temizlik ve ev içerisinde sürekli değişiklik yapma gibi zorlayıcı aktivileteri sıklıkla yapmaları da fibromiyaljinin oluşmasına zemin hazırlamakta. Buna ek olarak sıcak ve soğuk hava ve aşırı karanlık ve aydınlık ortamlar arasında sık sık yer değiştirmek gün içerisinde fibromiyaljiyi tetikleyen çevresel faktörlerden sayılabilir.

Fibromiyaljinin Günlük Hayata Etkisi

Fibromiyalji kişilerin iş verimini düşürür günlük hayat da dikkat ve algıyı olumsuz etikler. Kişilerin hayat sevincini, motivasyonunu da olumsuz etikler. Ayrıca şaşıracağınız bir şey söyleyelim. Dünya üzerinde maliyeti hastalıkları içerisinde kalp hastalıklarından sonra ikinci olarak fibromiyalji hastalığı gelmektedir. Bunun sebebi iş gücü kaybını etikelmesidir. Fibromiyalji günlük hayatı, çalışma hayatını ve ekomoniyi olumsuz olarak etiklemektedir.

Fibromiyalji Nedenleri?

fibromiyalji-nedenleriYukarıda da yazdığımız gibi fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinemiyor. Ama fibromiyaji sendromlu kişilerde yapılan araştırmalarda sıklıkla fibromiyaljiye sahip kişilerde aşağıda ki durumlar gözlemlenmiştir. Şuan ki bilgilerimizle söyleyebileceğimiz fibromiyaljinin nedenleri şunlardır;

  • Hassas yapıya sahip olmak. Fiziksel ve ruhsal olarak.
  • Her şeyin kusursuz olmasını istemek.
  • İş hayatına aşırı düşkün olmak
  • Değişken iş ortamında çalışmak. (Gazeteci, borsacı, masabaşı çalışanlar)

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

fibromiyalji-belirtileriFibromiyalji hastalığı olan kişinin temel şikayeti ağrıdır. Ağrı bir yerden başlayarak bütün vücuda yayılır. Ağrıyı ise hasta şu şekilde tarif eder; yanıcı veya sızlayıcı şekilde bir ağrı. Kişinin uykusu da bozulur. Az veya çok uyumasına rağmen hala uyku durumu devam eder. Ayrıca ağrılarla beraber, dengesiz olma ve karın ağrısı, sık veya çok az tuvalete çıkma gibi belirtileri vardır fibromiyaljinin.

Fibromiyalji Tanısı

Fibromiyalji tanısı şu şekilde konulur. Öncelikle hastanın en az üç ay boyunca şikayetlerinin ve fibromiyalji belirtileri devam ediyor olmalı. Vücutta belirlenen  (ensede baş-boyun geçiş noktası, önde iman tahtasının yanı, omuz başları, dirsek dış yüzü, kürek kemiğinin iç yüzleri, bel kalça geçiş noktası, kalçada dış yan dış, diz iç kısımları vb.) noktalarının en az 12’sinde ağrı ve hafif temasla ağrı hissedilmeli. Fiziki muayene ek olarak kan testleri ile de kesin tanı konulur.

Fibromiyalji Olmamak İçin Bunları Yapın

  • Hava şartlarına uygun kıyafetler seçin
  • Özellikle sigara içilen ortamlar olmak üzere, havasız ortamlarda bulunmayın
  • Ceyranda kalmayın 🙂
  • Strese girmeyin.
  • Kendinizi sevin.
  • Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık halinee getirin.
  • İş ve dinlenme saatlerini iyi ayarlayın.
  • Masabaşı bir iş yapıyorsanız seçtiğiniz koltuk ergonomik olsun, masanın yüksekliğini güzel ayarlayın. Monitör göz hizanızda olacak şekilde kendinizi pozisyonlayın. Yazı yazarken ve klavye kullanırken dirseğiniz ne çok yukarıda olsun ne çok aşağıda.
  • Hobiler edinin.
  • Vücudunuza uygun, sevdiğiniz sporları yapın
  • Vücut bütünlüğü getiren aktiviteler yapın. Yüzme, pilates, yoga gibi.

Fibromiyalji Tedavisi

fibromiyalji-tedavisiFibromiyaljinin tam bir tedavisi olmamakla beraber hastalara fizik tedavi önerilmektedir. Fizik tedavi içerisinde;

  • sıcak tedaviler,
  • elektrik simülasyonlar
  • masaj gibi fizik tedavi uygulamalar.
  • Ayrıca hastların kas gerginliklerini azaltmak için kaplıca uygulamaları da hastalara önerilmektedir.

Fibromiyalji hastaları egzersiz yaparken düşük dozda başlayıp düşük dozda devam edilir, hastaların hayat kalitesini artırmaktadır.
Fibromiyalji hastalarında antidepresan ilaçlar da kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar hem uykuyu düzenlemekte hem de kronik ağrılara iyi gelmektedir.