Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyonda Kullanılan Robotik Cihazlar

Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyonda Kullanılan Robotik Cihazlar

20 Nisan 2017 2 Yazar: Fizyoo

Fiziksel engelli hastaların hem tedavi edilmesi hem de rehabilite edilmesi gerekir. Fizik tedavide özellikle yürüyüş rehabilitasyonundan vericeğimiz örnekle asıl mantık öğretme aşamasında  aynı hareketin birden çok tekrarlanması ile hastaların hareketi  oturtarak yürüyüşte aşama katederek ilerlemesidir. Artık çağımızda robotik sistemler bu işleri çok daha fazla kolaylaştırabiliyor.  Robot Yardımlı Yürüyüş Terapisi ile yürütülen hastanın istenilen kuvvette, istenilen ölçüde, istenildiği kadar  kuvvet vererek yeniden öğrenmesini sağlamaktır. Aynı  zamanda hastadan gelen geri bildirimleri yani hastanın yürüyüşe ne kadar katıldığı, ne kadar fayda gördüğü ile öçümler yapılabilmektedir. Manuel tedavi de ise daha çok fizyoterapist, birebir  kendi gücünü kullanarak bu işlemleri yapmaktadır. Robotik sistemde sınırlı sayıda belirlenmiş hastalıklar ve rehabilitasyon aşamasında kullanılsa da, bazı ağır durumlu hastalıklar da daha hızlı ve en az fizik tedavide yapılan kadar etkili sonuçlar alınabiliyor.

Robot Yardımlı Yürüyüş Terapisi Cihazı

Robot Yardımlı Yürüyüş Terapisi

Robot Yardımlı Yürüyüş Terapisi

Öncelikle bu cihaz travmatik beyin hasarı , omurilik yaralanmaları, hemipleji (inme) , nörolojik veya ortopedik nedenlerden kaynaklanan yürümenin kaybolması vb.  gibi durumlarda yürüme yeteneğinin tekrar kazanımı ve geliştirilmesi için kullanılan robot destekli yürüyüş rehabilitasyon sistemidir.

Temel olarak yürüme hareketini bir bedene dışardan uygulamak amaçlı tasarlanmış bir cihaz. Bu işi gerçekleştirirken bir çok kolaylık sağlamakta öncelikle bacak ortezi ile uvzun yerine geçerek stabiliteyi sağlamaktadır. Hasta, bir yürüme bandının üzerinde askılar vasıtasıyla yukarı alındıktan sonra , bacakların iki yanına yerleştirilen robotik kısımlar yardımıyla  istenilen pozisyona getirilebilir. Bu cihaz yardımıyla normal yürüyüş şekline birebir benzer tarzda yürüme hareketi yaptırılmaktadır. Vücut ağırlığı, yürümenin hızı, temposu ve şekli bilgisayar programıyla kontrol edilebilmektedir.

Mekanizmayı özetlicek olursak cihazın arka planında hastayı taşıma işini üstlenen ipin üzerinde bir tane karşı ağırlık sistemi bulunmaktadır. Örneğin  60 kg lık bir hastamzı var . Arka planda  40 kglık karşı ağırlık uygulanmakta bu sayede hasta ayak bileklerinde 20 kg’lık bir ağırlık hissetmektedir. Hasta seanslar ilerledikçe gittikçe artan kas kontrolü ile birlikte  artırılan kilolarla gelişmeye uyum sağlanabilmekte.

Yardımcı ek sistemlerden bir tanesi de görsel motivasyon sistemidir.Hastanın yürüdüğü platformun karşısında ki ekranda  bacaklarla senkronize hareket eden, hastanın ortez ile etkileşimi, ekranda gördüğü avatar ile bütünleşmesi ve de avatarı yönlendirebilmesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca bu sayede yürümede kullanılan kalça -bacak kaslarında uyarıcı etkiler göstermekte, hareketin kas ve sinir ağı iletimi ile beyinde plastisite etkisi yaratılmaktadır.

Lokomat cihazı