Hamilelikte Spor – Hamilelikte Egzersiz Yapılır Mı?

Hamilelikte Spor – Hamilelikte Egzersiz Yapılır Mı?

26 Kasım 2016 0 Yazar: admin

Hamilelikte Egzersiz

Hamilelikte spor yapılır mı, hamilelikte sporun faydaları, hamilelikte hangi sporlar yapılmalı, hamilelikte spor bebeğe zarar verir mi hakkında merak ettikleriniz bu yazımızda.

Hamilelikte spor bebeğe zarar verir mi?

hamilelikte-spor-bebege-zarar-verir-mi Bebeğe zararı olur düşüncesiyle annelerin büyük bir kısmı hamilelik dönemini hareketsiz olarak geçirmektedir. Bu kanı yanlıştır. Hamilelikte egzersiz, hamilelikte spor özel durumlar dışında bebeğe zarar vermez. Uzmanlar kontrolünde yapılan egzersiz, pilates, yürüyüş, yüzme gibi spor aktivitelere bebeğe zarar vermiyor, hamile bireyin doğum sonrasında ve hamilelik sırasında beden sağlığını ve psikolojik sağlığını korumasını sağlıyor.

Hamilelikte Hangi sporlar yapılmalı?

hamilelikte-sporHamilelikte İlk 3 ay tempolu yürüyüşler ve pilates yapılır

Gebelik döneminin ilk üç ayında hafif tempoda yürünebilir. Haftada 5 günden fazla olmamak kaydıyla yapılan yarım saatlik orta ve yavaş tempolu yürüyüşler şok faydalıdır. Burada hamile birey tempoyu kendini zorlamayacak şekilde ayarlamalıdır. Yürüyüş sırasında ve sonrasında nefes nefese kalınacak kadar hızlı kesinlikle yürünmemelidir.

Ayrıca bebeğin anne karnında ki annenin karın bölgesinde oluşturduğu kilolar anneyi öne doğru eğilme postürüne ittiği için bel kasları hamillik dönemi boyunca zayıflamaktadır. Bunu engellemek sırt kaslarını güçlendirmek için egzersizler yapılabilir.

Hamileliğin ilk haftalarından itibaren uzman bir fizyoterapist eşliğinde yapılan yoga ve pilates hamile bireye önerilmektedir.

Hamilelikte sporun faydaları

Sırt ve bel ağrılarınız azalır

hamilelikte-sporun-faydalariGebe bireyler için hazırlanan ve fizyoterapist eşliğinde yapılan yoga ve pilates günümüzde anne adaylarının en çok başvurduğu hamilelikte spor aktivitelerindendir. Yoga ve pilatesin normal samanda sağladığı yararlar düşünüldüğünde hamilelik dönemine özel uyarlanmış yoga ve pilateste anne adayına da benzer faydayı sağlamaktadır. Pilatesin faydaları adlı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Kısaca gebeye özel yoga ve pilatesin anne adayına sağladığı faydalardan bir kaç tane sayacak olursak; vücudu rahatlatır, kişinin bedenini keşfetmesini sağlar, kas kuvvetini artırır bel ve sırt kas ağrısını azaltır. Tekrar söylemekte fayda var,pilates yoga gibi aktiviteler ister hamilelik dönemi olsun ister normal dönem kesinlike hamilelikte egzersiz, hamilelite spor bir fizyoterapist eşliğinde yapılmalıdır.

Hamilelikte yüzmek zararlı mıdır? Hamilelikte yüzmenin faydaları

Hamilelikte spor bebeğe zarar verir mi soruları içerisinde en çok sorulanlardan biri de hamilelikte yüzmek zararlı mıdır? Yoga ve pilates gibi yüzmede anne adaylarının hem ruh hem de beden sağlığına olumlu olarak etkilemektedir. Spor yapmalarına engel olacak herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan gebelik döneminde düşük tehlikesi bulunmayan anne adayları fizyoterapist eşliğinde yüzme aktivitesi yapabilirler. Şimdi gelelim hamilelikte yüzmenin faydalarına.

Hamilelikte yüzmenin faydaları

Yüzme bebekte ani ısı değişimlerini engeller

Hamileliğin ilk aylık döneminde yukarıda bahsettiğimiz yüzme, yoga, pilates ve hafif tempolu yürüyüş yapılabilir. Yüzme diğer sporlarda farklı olarak su içinde yapıldığından dolayı suyun kaldırma kuvvetinden faydalanılır. Yani anne adayı spor sırasında normal vücut ağırlığından daha azıyla spor yapmaktadır böylece su içinde kaza ve yaralanma ihtimali iyice azalmakta, olası kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının önüne geçmektedir. Ayrıca suyun yaptığı dalgalanmalar vücuda proprioseptif girdi sağladığından dolayı eklemlerin pozisyon hissini geliştirerek kişinin değişen şartlara uyumunu kolaylaştırmakta ve düşme ve denge kaybını minimum düzeye indirmekte. Bu proprioseptif girdinin bebeğinin de algısını geliştirdiğine yönelik çalışmalar mevcuttur.Yine egzersizin su içinde yapılmasının şöyle bir avantajı daha vardır. Su içinde vücut ısısı sürekli olarak suyla temas halinde olunduğundan dolayı suya iletilmekte vücuda ısı dengeli dağılmaktadır. Bu şekilde dengeli dağılmayla bebeğinde vücut ısısı dengeli olmakta, bebek ani ısı değişikliklerine maruz kalmamaktadır.

Şimdi gelelim hamilelikte su içinde egzersiz yapanların ve hamilelikte yüzenlerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Sorusunun cevabına. Hamilelikte su içinde egzersiz yapanların ve hamilelikte yüzenlerin dikkat etmesi gerekenler şunlardır.

  • Havuz kesinlikle hijyenik olmalı. Mümkünse her bireyden sonra havuz temizlenmeli ve suyu değiştirilmelidir. Suyun değiştirilmesi mümkün değilse bile havuzun kesinlike iyice dezenfekte edilmiş olması gerekmektedir. Önceki bireylerden su içine geçen mikroplar ve virüsler bu yolla diğer bireye geçebilmektedir. Su içinde ki hijyene sırf gebelikte değil tüm zamanlarda dikkat edilmelidir 🙂
  • Havuzun içinde mümkünse trabzanlar bulunmalıdır. Ayakta yapılan egzersizlerde trabzandan tutunarak düşme ve kayma riski en aza indirilebilir.

6-9 Aylık Hamile Egzersizleri

hamilelikte-egzersizHamilelikte sporun faydaları hissedildikçe anneler egzersiz yapmaya devam etmek istemektedir. Hamilelik süreci 6 aya geldiği zaman göbek bölgesi oldukça büyümeye başlar ve 9. ayda bebek dünyaya gelene kadar devam eder. Bu ağrılık artışı hareketleri kısıtlayacak ve denge kayıpları yaşamaya sebep olacaktır. 6. aydan sonra oturarak egzersiz yapmak daha doğru olacaktır. Eğer hamile birey erken doğum gibi bir riskle karşı karşıya değilse hafif tempoda yarım saatlik yürüyüş yapabilir. Yine bu döneme uygun pilates egzersizleri de yapabilir, tabi ki uzman bir fizyoterapist eşliğinde.

Hamilelikte egzersizin babaya 3 faydası 🙂

  • Eşi psikolojik sıkıntı yaşamaz, yaşatmaz 🙂
  • Daha az aş erirler 🙂
  • Daha uzun süreli ayakkabısını bağlayabilir 🙂 kısmadıysanız şimdi de egzersizin anneye 10 faydasından bahsedelim 🙂

Hamilelikte egzersizin anneye 10 faydası

Hamilelikte sporun faydaları

  • Dayanıklılığı esnekliği ve kas kuvvetini artırır.
  • Kas ağrılarını, özellikle sırt ağrılarını azaltır.
  • Kilo kontrolünü sağlar.
  • Hamilelikte diyabet riskini azaltır.
  • Ödem oluşumunu azaltır.
  • Psikolojiyi düzenler.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Uykuyu düzenler, deliksiz uyku sağlar.
  • Sindirimi düzenleyerek kabız olmamayı sağlar.
  • Doğum sırasında ki kas aktivitesi önceden çalışılmış olur, daha kolay bir doğum sağlar.

Hamilelikte Egzersiz Ne Zaman Yapılmaz?

Anne adaylarının yaşadığı bir takım problemler hamilelik sırasında egzersiz yapmamasını gerektirmektedir. Bu tür durumlar hamileye egzersiz önerilmeyen durumlardır. Hamileye sporun önerilmediği, hamilelikte egzersiz yapılmadığı hamilelikte spor bebeğe zarar verir mi sorusuna şu durumda evet dedirten durumlar şunlardır.

  • Gebede kalp-damar problemi varsa egzersiz önerilmez.
  • Gebede tiroidi ve böbrek problemi varsa spor önerilmez.
  • Anne adayında solunum problemi varsa hareket önerilmez.
  • Gebede böbrek problemi varsa egzersiz önerilmez.
  • Hamile de yüksek tansiyon problemi varsa spor önerilmez.
  • Gebede kansızlık varsa egzersiz önerilmez.
  • Hamile kişi daha önce düşük yapmışsa veya şuan ki bebeğin düşük veya erken doğum riski varsa spor bu kişilere önerilmez.

Egzersizler fizyoterapist eşliğinde yapılmalıdır. Anne adayının erken doğum veya düşük yapma riski ile karşı karşıyaysa kesinlikle hamilelik süreci boyunca egzersiz yapmaktan uzak durmalıdır.

Sizde hamilelikte egzersiz yapılır mı, hamilelikte sporun faydaları, hamilelikte hangi sporlar yapılmalı, hamilelikte spor bebeğe zarar verir mi hakkında merak ettiklerinizi ve size en yakın hamile pilatesi, hamile yogası ve hamileye egzersiz yaptıran fizyoterapiste ulaşmak için yoruma bulunduğunuz şehri ve sormak istediklerinizi yazabilirsiniz. En kısa zamanda dönüş yapacağız. Sağlıklı günler.hamilelikte spor hamilelikte spor hamilelikte spor