Hemiplejik ve Paraplejik  Hastalarda Tekerlekli Sandalyeden Yatağa Transfer

Hemiplejik ve Paraplejik Hastalarda Tekerlekli Sandalyeden Yatağa Transfer

2 Mart 2017 0 Yazar: Fizyoo

Öncelikle dikkat edeceğimiz bazı noktalar vardır:

  1. Tekerlekli sandalye yatağa yeterince yanaşabiliyor mu kontrol edilmeli
  2. Tekerlekli sandalye ile yüzey arasında yükseklik farkı olup olmadığına bakılmalı
  3.  Ön tekerler öne dönmüş olmalı
  4.  Frenler sıkıca kapatılmalı

tsandalye

Tekerlekli sandalyeden yatağa 4 çeşit transfer vardır:  Önden, arkadan, yandan ve köşe transfer.

Önden transfer:

  • Tekerlekli sandalye yatağa önden yaklaştırılır.Elinde hafif kavrama olan quadriparatik hasta popliteal bölgeden tutup bacaklarını teker teker kaldırarak yatağa koyar.Sonra da aradaki mesafeyi biraz daha kapatır.Gerekirse kayma tahtası kullanabilir.Kalçalarını sırayla öne alarak kenara yaklaşır.Sonra da yatak üzerinde asılı olan iplerden bileğini geçirerek sırayla kalçalarını ileri alarak yatağa transfer olur.Yatakta yine ipleri kullanarak pozisyonunu düzeltir ve kendini bırakır.
  • Sandalyeye geri geçmek için de aynı aşamaların tersini yapar.İplerin yardımıyla doğrulur, sandalyeye arkasını döner ve kayma tahtasının da yardımıyla transfer olur.
  • Paraplejik hasta ise kol dayanaklarından push-up’larla kendini kaldırır ve tüm hareketleri böyle push-up kullanarak yapabilir.Hemiplejikler tekerlekli sandalyeye önden transfer olmazlar.

tekerlekli sandalye geri trasnfer

Yandan transfer:

  • Quadriparatik hastalar transfer olurken tekerlekli sandalyenin yatak tarafındaki kol dayanağı çıkarılarak sandalye yatağa tam olarak yandan birleştirilir.Başını öne eğer, fizyoterapist sol elini tekerlekli sandalyenin arkasından geçirir, sağ eliyle sağ bacağını yatağa alır.Sonra sağ elini geçirir, sol eliyle sol bacağını yatağa alır.Sonra push-up yapabiliyorsa onunla, yapamıyorsa ipler yardımıyla transferini gerçekleştirir.
  • Gerekirse kayma tahtası kullanabilir.Geri dönüşleri de push-up’larla yapabilir.Ancak yatak kenarında spastisiteyi engellemek için önce ayaklarını sarkıtmalıdır

yandan trasnfer

Arkadan transfer:

  • Arkadan transferler için arkası gerektiğinde açılabilen bir tekerlekli sandalye olması gerekir. Sandalyenin arkası yatağa yaklaştırılır.Quadriparatik hasta sıralı pelvis hareketi ile kendini çeker ve gövde dengesi iyi değilse kendini yatağa bırakır.Eğer push-up’ı iyiyse bununla kendini geriye alabilir.Transfer sırasında denge için baş mutlaka önde olmalıdır.
  • Sandalyeye transfer için herşeyin tersi yapılır.Hasta yüzü sandalyeye bakacak şekilde döner ve sıralı pelvis hareketiyle transferi gerçekleştirir.

Köşe transfer:

  • Hemiplejiklerde tercih edilen bir transfer şeklidir, ayrıca kısmi hareket kaybı olan quadriparatik hastalar için de kullanılabilir.Tekerlekli sandalye yatağa 45° açı ile  pozisyonlanır. Öncelikle sağlam taraftan transfer tercih edilir.Sağlam taraf ayak geride,baş önde iken ağırlığını arkadaki ayağına vererek kalkar.Bir eliyle yataktan destek alırken ağırlığı sağlam tarafta döner ve yatağa oturur.
  • Quadriparatik hastalarda da aynı yöntem geçerlidir.Sağlam bacak geride, kollarından destekle gövdesini öne eğip kalkar ve dönerek oturur.
  • Hemiplejik taraftan geçmek gerekiyorsa hasta sağlam taraf koluyla kolluklardan destek alarak doğrulur ve oturur.Geri dönüşte de sağlam bacak geride, sağlam eliyle yataktan destek alarak oturur.