Neden Kambur Duruyorum – [Kesin Çözüm]

Neden Kambur Duruyorum – [Kesin Çözüm]

13 Mart 2018 0 Yazar: admin

Neden kambur duruyorum sorusu kamburluk, boyun düzleşmesi ve omurga bozukluğu yaşayan kişilerin en çok sorduğu sorulardandır. Biz de bu yazımızda tüm detayları ile neden kambur duruyorum sorusuna cevap vermeye çalıştık.

neden kambur duruyorum

İçerikler;

Neden Kambur Duruyorum

kamburluk

Eğer sizin de böyle bir şikayetiniz var ise size kesin olarak şunu söyleyebiliriz ki duruş bozukluğunuz var. Duruş bozukluğu kişilerin kas-iskelet sistemini etkileyerek kişilerin anormal görünümüne neden olurlar. Kambur durmak da duruş bozukluğunun sonuçlarından birisidir.

Kamburluk, boyun düzleşmesi, omurga eğriliği gibi problemlerin de tedavi edilmesinin ilk adımı duruş bozukluğunun giderilmesi yani kişiye düzgün duruş alışkanlığının kazandırılmasıdır.

Düzgün duruş kişilerin sırt ağrılarının giderilmesinde önemli olduğu gibi psikolojik olarak kendine güven içinde önemli bir etkendir.

Duruş bozukluğu  geçmişten bu güne kadar toplumda çok ciddi bir hastalık  olarak görülmüş ve bu konuda çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Peki gerçekten duruş bozukluğu, kamburluk gerçekten bir hastalık mı yoksa bir alışkanlık mı?

Duruş bozukluğu hem bir alışkanlık hem de bir hastalık olabilir. Eğer dik durmak istediğinizde dik durabiliyorsanız günlük hayatta ki neden kambur duruyorum sorunuzun cevabı kötü duruş alışkanlığınızdır. Fakat dik durmak istediğinizde dahi dik duramıyorsanız duruş bozukluğunuz bir hastalığın sonucu oluşmuştur.

kamburluk için yapılacaklar

Yukarıda anlattığımız küçük test neden kambur duruyorum sorusuna cevap vermek için yeterli olacaktır. Bu cevaptan sonra karşımıza iki farklı soru çıkıyor. Birincisi duruş bozukluğuna neden olan hastalık ne? ikincisi duruş bozukluğu alışkanlığı nasıl düzeltilir veya doğru duruş alışkanlığı nasıl kazanılır? şimdi yazımızın devamında bu konulara değinelim.

Duruş Bozukluğu Kamburluğa Neden Olan Durumlar

kamburluğa neden olan durumlar

Düzgün duruş çok basit gibi görünse de bir çok sistemin yeterli ve dengeli kas kuvveti ile çalışması sonucunda sağlanacak bir çok faktörü içinde bulunduran karmaşık bir durumdur. Kabaca duruş sırasında çalışan sistemler şunlardır;

  • Ayak tabanı vasıtasıyla alınan basınç verisi
  • Kas ve eklemler vasıtasıyla alınan pozisyon verisi
  • Gözlerden alınan konum verisi
  • Kulaklar vasıtasıyla alınan denge verisi
  • Ayak parmaklarından boyun kaslarına kadar olan kasların tümü
  • Yine ayak parmaklarından boyun eklemlerine kadar olan eklemlerin tümü

Yukarıda saydığımız faktörlerden birinin bile bozulması kişilerin duruş bozukluğuna neden olabilmektedir. Kişilerin neden kambur duruyorum sorusuna cevap olarak bu faktörlerin birinin bozulması cevap olabilir.

Duruş Bozukluğu Kamburluk Nasıl Düzelir

kamburluk nasıl düzelir

Neden kambur duruyorum sorusundan sonra en merak edilen ikinci soru da duruş bozukluğunun nasıl düzeltileceğidir. Eğer yukarıda sıraladığımız sistemleriniz düzgün çalışıyorsa bundan sonra yapmanız gereken yalnızca düzgün duruş alışkanlığı kazanmaktır. Fakat bu o kadar da kolay bir durum değildir.

Peki duruş bozukluğunu değiştirmek neden bu kadar zor isterseniz bu konudan bahsedelim. Eğer neden bu kadar zor olduğunu kavrayabilirsek düzgün duruş alışkanlığını da o kadar kolay kazanabiliriz.

Duruş bozukluğunu düzeltmek demek düzgün dik dur denildiği zaman  düzgün durmakla düzelen bir durum değildir. Önemli olan o bir kaç saniyelik veya bir kaç dakikalık durumu kalıcı hale getirmektir.

kamburluk neden olur

Duruşu kalıcı hale getirmenin yegane yolu da beyine kodlanmış duruş şeklinin değiştirilmesi ve otomatikleştirilmesidir. Gün içerisinde hiç kimse ayna karşısında olmadıkça duruşuna dikkat etmez bu beyin tarafından otomatik olarak sağlanan bir durumdur. Bu otomatik sistem eğer doğru kodlanırsa kambur durma, boyun önde durma gibi durumlar otomatik olarak düzelecektir.

Beyne yeni düzgün duruşu kodlamak ise zahmetli ve yorucu bir çaba gerektirmektedir. Peki nasıl mı? Bunun için bir çok yol vardır fakat en etkilisi kendi kendinize konuşmaktır 🙂 Evet bu biraz farklı gelmektedir fakat denediğiniz zaman kesinlikle işe yaradığını göreceksiniz. Çünkü vücudunuz da beyninizle bizim duymadığımız bir dille iletişim halindedir. Örnek olarak;

“Ahmet kendini dik tutuyor, sırt kasları daha fazla enerji tüketiyor. Ahmet böyle durmaya devam edecekse sırt kaslarının daha kuvetli olması için tedbirler almamız lazım. Ahmetin yeni duruşu bu olacak gibi.”

Yukarıda söylediğimiz bilgiler doğrultusunda şunu da söyleyebiliriz. Neden kambur duruyorum sorusunun bir cevabı da vücut ile beyin arasında meydana gelmiş otomatikleşmiş yanlış duruştur .

Eğer gün içerisinde kendinizi dik tutmaya devam ederseniz vücudunuz ile beyniniz arasında ki iletişim sürekli hale gelecek ve bir süre sonra gerçekten de düzgün duruş için gerekli biyomekanik otomatik olarak sağlanmış olacaktır.

Bu iletişimi sağlayıp düzgün duruşu unutmamak için yapabileceğiniz bir kaç öneri ile yazımızı bitirelim.

Dik duruş kamburluk için ne yapabilirim

kamburluk için ne yapabilirim

Düzgün duruş, dik duruş ve ya kamburluk için yapabileceğiniz bir çok küçük ama önemli şey vardır. Yalnızca bir kaç kası kuvvetlendirmek ile duruşun düzelmesi mümkün değildir.

Her gün yapılacak 1 saatlik sırt kaslarını kuvvetlendirme çalışmalarından daha önemlisi kasları çalıştırmadığımız çevre ile iletişim halinde olduğumuz günün kalan 23 saatlik kısımda ne yaptığımızdır. Çünkü sıklıkla problem kasların kuvvetsiz olması değil gün içerisinde ki çevre ile vücudun uygun olmayan etkileşimidir.

Şimdi gelelim dik duruş için yapmanız gereken şeylere. Eğer aklınızda neden kambur duruyorum diye bir soru var ise bu yazdığımız öneriyi yazımızın bitişi ile beraber hayatınıza hemen uygulayın.

dik duruş korsesi

kamburluk için koltuk

  • Oturduğunuz sandalye, bilgisayar karşınızda ki duruşunuz, araba koltuğu ve mutfak tezgahı gibi gün içerisinde sık sık etkileşim halinde bulunduğunuz mobilyaları kendinize uygun hale getirin.
  • Çalışma ortamı ve ortamında sık sık aynı pozisyonda durmak yerine oturarak, ayakta hatta uzanarak çalışabileceğiniz bir ortam oluşturmaya çalışın.
  • Fizyoterapist tarafından size özel hazırlanmış postür egzersizleri (duruş egzersizleri) ile vücut kaslarınızı uygun kuvvet ve esnekliğe getirin.
  • Hareket etme alışkanlığı kazanmaya çalışın pasif bir hayat sizin neden kambur duruyorum sorunuzun en önemli cevabı olabilir.
  • Telefonunuza 15 dakikalık aralıklarla alarm kurabilirsiniz. İş yerinde çalışma ortamınıza ve evde televizyon yanına buzdolabına odaların kapılarına “hadi ama biraz dik durmak hepimize iyi gelecek” gibi notlar yapıştırıp kendinize dik duruşu hatırlatabilirsiniz.

Bu şekilde yaptığınız değişikliklerle beraber beyninize yoğun bir doğru veri girişi olacak ve duruşunuz zamanla düzelecektir.

Eğer yukarıda söylediğimiz gibi duruşunuzu istemli olarak dik durmaya çalıştığınızda dahi düzeltemiyorsanız yukarıda saydığımız önerileri yapmak size bir şey kazandırmayacaktır. Çünkü duruşunuzun bozuk olmasına, kambur durmanıza neden olan başka bir problem vardır. Bunun için bir fizyoterapiste danışarak bu problem hakkında bilgi alabilir ve ona uygun bir tedavi programı uygulayabilirsiniz.

Kişilerde ilerleyici duruş bozukluğuna neden olan skolyoz gibi omurga problemlerinde egzersiz, korseleme, alçılama gibi tedavi modaliteleri uygulanabilir.

Bu yazımızda neden kambur duruyorum sorusuna cevap vermeye çalıştık. Eğer kambur duruyorsanız ve duruş bozukluğunuz var ise yukarıda yazdığımız önerileri yapabilirsiniz. Neden kambur duruyorum sorusu ile ilgili merak ettiklerinizi de bizlere yorum olarak yazabilirsiniz.