Kemik Erimesi (Osteoporoz) Kimlerde Görülür

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Kimlerde Görülür

16 Ocak 2018 0 Yazar: admin

Kemik erimesi kimlerde görülür konusu hakkında merak edilenleri sizin için derledik. Kemik erimesi kimlerde görülür sorusu osteoporoz şüphesi olan kişilerin dikkatle okuması gereken bir konudur.

Eğer yazımızda bahsettiğimiz konular size yakın geliyorsa en kısa zamanda bir doktor muayenesine başvurmalısınız. Şimdi gelelim kemik erimesi kimlerde görülür (osteoporoz kimlerde görülür) konusuna.

Osteoporoz Kimlerde Görülür

osteoporoz kimlerde görülür

Kemik erimesi sıklıkla kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Toplumda 4 kadından birinde kemik erimesi hastalığı görülmektedir. Eğer kadınsanız kemik erimesi olma ihtimaliniz %25’dir. Bunun sebebi kadınların menopoz döneminde ki ani hormonal değişiklikleridir.

Belli bir yaşa kadar kadınlarda olağan seyrinde giden kemik yapım ve yıkım olayı menopoz sırasında meydana gelen hormonal değişikliklerle olağan seyrini kaybeder. Dengede olan kemik yapım ve yıkım hızı kemik yıkımı lehine bozularak kemik erimesi oluşmaya başlar.

Kemik erimesi tolere edilemeyecek noktaya ulaştığında ise osteoporoz gelişir. Menopoz dışında ise osteoporoz hastalığı görülen bir çok kişi vardır.

Kemik erimesi kimlerde görülür

 kemik erimesi kimlerde görülür

Kemik erimesi kimlerde görülür sorusuna cevap olarak şu özelliklere sahip bireyleri söyleyebiliriz;

Osteoporoz kimlerde görülür?

  • Hareketsiz yaşayanlar
  • Irk ve ailesel yatkınlığı olanlar
  • Bağımlılık yapan madde kullananlar
  • Kötü beslenenler
  • Hormonal bozukluğu olanlar
  • Sistemik hastalığı olanlar
  • İlaç kullananlar
  • Sedanter yaşayanlar
  • İlerlemiş yaş

Kemik erimesi kimlerde görülür maddelerini şimdi kısa kısa açıklayalım.

Irk ve Genetik Yatkınlık

Osteoporoz hastalığı açık tenli insanlar, sülalesinde osteoporoz hastalığı olanlar, deri yapısı ince olanlar ve 60 kilodan az olan bireylerde daha sık görülür.

Hareketsiz Yaşam

osteoporoz ve fiziksel aktivite

Osteoporoz ve fiziksel aktivite birbiri ile yakından ilişkilidir.  Gün içerisinde çok fazla hareket etmeyen kişilerin osteoporoz olma ihtimali daha fazladır. Düzenli yürüyüş yapmayan kişilerde hareketsiz yaşama bağlı olarak osteoporoz hastalığı ile karşı karşıya kalmaktadır.

Günümüzde osteoporoz ve fiziksel aktivite hakkında akademik çalışmalar devam etmektedir. Çalışmalar sonuca ulaştığında osteoporoz ve fiziksel aktivite hakkında daha detaylı bilgi vereceğiz.

Bağımlılık Yapan Madde Kullanımı

Sigara ve alkol kullanımı ve kafein içeren maddelerin çok fazla tüketilmesi osteoporoz kimlerde görülür sorusunun cevaplarında birisidir.

Beslenme Yetersizliği

Kalsiyum minerali ve D vitamini olarak yetersiz beslenenler osteoporoz hastalığına karşı risk altındadır. (bu konuyla bağlantılı olarak osteoporoz beslenme yazımızı okuyabilirsiniz.)

Hormonal Değişiklikler

Erkeklerde testesteron hormonunun azalması, kadınlarda östrojen hormonunun değişikliği osteoporoz hastalığını tetiklemektedir.

Sistemik Hastalıklar

Şeker ve guatr gibi hormanları etikleyen hastalığı bulunanlar, astım hastası olanlar, iltihaplı romatizmal hastalığı olanlar, heparin ve metotreksat hastası olanlar, osteoporoz hastalığına karşı risk altındadır.

İlaç Kullanımı

Guatr ilacı ve kortizon kullanan insanlar osteoporoz hastalığına karşı risk altındadır.

Sedanter Yaşam

Hareketsiz ve düzensiz yaşayan bireyler ve gün ışığından yeteri kadar faydalanamayan kişiler osteoporoz hastalığına karşı risk altındadır.

Yaş

İlerlemiş yaş ile bağırsaklarda kalsiyumum mineralinin emilimin azalmasına bağlı olarak yaşlı kişiler osteoporoz hastalığına karşı risk altındadır.

Evet eğer yukarıda bahsettiğimiz durumlardan 3-4 tanesi sizde var ise osteoporoz hastalığına karşı risk atlında olduğunuzu söyleyebiliriz.

Bu yazımızda osteoporoz kimlerde görülür veya bi başka deyişle kemik erimesi kimlerde görülür sorusuna cevap vermeye çalıştık. Osteoporozla ilgili detaylı bilgi için diğer yazılarımıza da okuyabilirsiniz.