Samsunlu Fizyoterapist engelliler için yürüme cihaz geliştirdi

Samsunlu Fizyoterapist engelliler için yürüme cihaz geliştirdi

11 Ocak 2017 0 Yazar: Fizyoo

Genç İşletmeci ve Fizyoterapist Selma Karakuş Ortez-Protez okuyarak engellilerin sorunlarına dayalı tıbbi cihazlar geliştirerek onların sorunlarını azaltmayı amaçladı.

Samsun Haber – Ankara Hacettepe Tıp Fakültesi Fizyoterapi bölümüne geçiş yaparak okumuş olduğu Ortez-Protez bölümünü birleştirince engellilerin hem rehabilitasyonu hem de yürümelerine yardımcı cihazlarda kendini geliştirdi. Üstelik Türkiye’de bir ilke imza atarak adını Yaşam Walker verdiği cihazı üreterek zihinsel ve bedensel engelli kendi başına hareket edemeyen çocukları yeniden hayata kazandırmak adına onları yeniden yürütebilmeyi başardı.

3 YIL ÇALIŞMA YAPTILAR

SUNRİSE  Yaşam Merkezi  sahibi Fizyoterapist Selma Karakuş, yaklaşık 3 yıl önce başladıkları Yaşam Walker yürüme cihazını üretmeyi başararak üretim ve satış patentine kavuştular.  Yaşam Walker adını verdikleri bu cihazla kas ve zihinsel engelli çocukların gelişimi ve bağımsız hareket edebilmelerini amaçlayarak rehabilitasyonunu sağlayan Selma Karakuş Sağlık Bakanlığının bu cihazı ödeme planlarına dâhil ederek 400 Bin hastaya bu cihaz sayesinde sağlığına ve bağımsızlığına kavuşturmak istiyor.

YAŞAM WALKER’I NEDEN VE NASIL İCAT ETTİLER

SUNRİSE  Yaşam Merkezi  sahibi Fizyoterapist Selma Karakuş,  “Yaşam Walker benim kendi çocuğumdan önce başladığım ilk çocuğum, gönülden emek ve değer verdiğim bir proje.  2012’de Sağlık Bakanlığı ruhsatlı ortez-protez merkezi açtım ve orada engellilerle ilgili hekimlerin yazmış olduğu araç gereçlerin yapımı ve uygulanması üzerine çalıştım. Burada sadece Devletin önerdiği belli başlı cihazları sadece yapma hakkımız vardı. İş yerime gelen serebral parse hastası olan çocuklarda cihazın onlar için yeterli olmadığını gördüm ve bu konu hakkında araştırmalarda bulundum. Araştırmalarımda Dünyada bu çocuklar için yapılan yürüme cihazıyla tanıştım ve bunun Türkiye’de üretilmediğini gördüm” diyerek bu cihazı icat etmenin ne denli önemli olduğunu ifade etti.

KENDİ BAŞIMIZA MÜCADELE VERDİK

Fizyoterapist Selma Karakuş , “AR-GE çalışmalarına başladık, hiçbir yerden destek alamadık ve bu durum bizi maddi ve manevi çok yordu. AR-GE çalışmamızda Makine mühendisi, Biomedikal mühendisi, Doktor, Fizyoterapistler eşliğinde düzenledik. İlk bakışta herkes bize ne yapacaklar bu olurdu olmazdı gözleriyle baktılar. Sonuç olarak Türkiye’de olmayan Dünya’da üretilmiş olan cihazın bile üst seviyesinde bir cihazı şuan biz üretmiş bulunuyoruz. Bu cihazı üretilebilir aşamaya getirmek ve üretim patentini almak tam üç senemizi aldı” diyerek verdikleri mücadelenin ne denli güç yollardan geçtiğini anlattı.

TÜRKİYE’NİN SAĞLIKTA DIŞA BAĞIMLILIĞINI KALDIRACAK BİR PROJE

Ürettiğimiz bu cihazı şimdi Türkiye’de ve dış ülkelere biz satıyoruz diyen Fizyoterapist Selma Karakuş, “ Bu cihazı hazırlarken tüm amacımız serebral parse’li çocuklarımızı bağımsız yürütebilmekti ve bunu başardığımızı görmek bizlere ayrıca mutluluk veriyor. Serebral parse’li çocuklarımızı bağımsız yürütmeye çalışırken onları doğru yürüyüş alışkanlığı ile yürütmek çok önemli, cihazımız ayrıca çocukların normal insanlar gibi yürüyebilmesini sağlıyor. Kendisini kaslarından ve zihinsel engelinden dolayı kontrol edemeyen çocukların velileri üzerinden bu yükü azaltmak ve rehabilite edebilmek. Devlet bu çocuklara fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavilerini özel eğitim kurumlarında haftada iki kere veriyor. Rehabilitasyon haftada iki kere verilebilecek bir şey değil. Süreklilik ve özel bakım öğretim isteyen bir çalışmadır. Oysa bu cihaz tamamen ailede kalıyor ve onun yaşamı boyunca gün boyu bunu kullanmasına rehabilite etmesine olanak sağlıyor ve iyileşme sürecini hızlandırıyor” şeklinde konuştu.

yasam-walker

 400 BİN HASTA REHABİLİTASYON EDİLEBİLİR

400 Bin hastanın geleceği Sağlık Bakanlığının dikkatine bağlı olduğunu ifade eden Fizyoterapist Selma Karakuş, “Ülkemizde 400 Bin Serebral parse’li çocuk var bizim istediğimiz devletin bu cihazı tüm bu ihtiyacı olan satın alamayan çocuklara önermesi ve diğer tıbbi cihazlar gibi kendi bünyesinde ödemeye dâhil etmesi. Biz devletimizin ve Sağlık bakanlığının üretmiş olduğumuz patentini almış olduğumuz bu cihaza 400 Bin Serebral parse’li çocukların sağlığı için destek vermesini bekliyor sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Aslında Sağlık Bakanlığı bu cihazın ödemesini gerçekleştirdiğinde birçok giderden de ekonomi sağlamış olacak. Bu araştırmanın bilimsel raporunu hazırlamaya ve sunmaya hazırız biz. Serebral parse’li çocuklar bu cihazı kullanmaya başladığında başka araç gereç kullanmaya ihtiyacı kalmayacak, velilerine yük olmaktan kurtulacaklar. Hiçbir yerde olmayan ve sadece bu cihazın özelliğinde yer alan bir özellik daha var ki en önemlisi de bu aslında. Bu cihaz sadece bir kez satın alınıyor ve çocuk büyüdükçe, kilo aldıkça, boyu uzadıkça değişmesi gerekmiyor veliler tarafından ayarlanabiliyor” şeklinde konuşarak cihazın önemini anlattı.

SAMSUN’DAN YURTDIŞINA SATIŞI YAPILIYOR

Şuan 7 Bin TL olarak satışı yapılan bu cihazın 2 yıl garantisi, ücretsiz teknik desteği ve bakımı sağlanmakta. Yurt dışından Türkiye’de buna benzer cihazın satısı 21 Bin TL ile yapılmakta iken o cihazın üst seviyesinde bulunan tamamen yerli bir çalışma olan Yaşam Walker cihazımızı birçok vatandaşın yararlanması ve tedavisini olması için sadece 7 bin TL ve taksitlendirme kolaylıkları ile satışını tüm Türkiye ve Yurt Dışına sağlanmakta.  Amaç Sağlık Bakanlığının bu cihazı ödeme planlarına dâhil etmesi ve 400 Bin hastaya ulaşımının sağlanması.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

Kaynak: http://www.akasyam.com/samsunlu-fizyoterapist-engelliler-icin-yurume-cihaz-gelistirdi-149431/