Sinir Ağrısı Nedir?

Sinir Ağrısı Nedir?

28 Mart 2018 0 Yazar: Fizyoo

Sinir ağrısı, vücudun santral veya periferik sinir sisteminin  hastalığına veya hasarına  bağlı olarak ortaya çıkan ağrıdır. Nöropatik ağrı ya da nevralji olarak da bilinir. Sinir ağrısı, sinirlerden gelen sinyallerden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bir yaralanma nedeniyle oluşan yaygın ağrı tipinden daha farklıdır.

Vucutta hissedilen iki çeşit ağrı vardır.

  1. Nosiseptif ağrı : kas, iskelet ve organ kökenli ağrılar.
  2. Nöropatik ağrı : periferik sinir, kök (daha çok bel veboyun fıtığı ile ilişkili), pleksus zedelenmeleri (travma sonrası), omurilik ve beyinle ilişkili diğer yapılardan kaynaklı dokulardaki hasarla ortaya çıkan ağrılar.

Sinir Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Nöropatik ağrı, merkezi sinir ağında ki sinirlerin zedelenmesi  ile oluşur. Beyin, omurilik, omurulikten çıkan sinir kökleri, büyük çevresel sinirler ile ilgili herhangi bir hasar sinir ağrısına ( nöropatik ağrıya)  neden olabilir.  Daha detaylı olarak anlatmak istersek bir cerrahi girişim veya travmadan sonra haraplanan hücrelerden salgılanan maddelerin oluşturduğu ağrılar şeklinde, ekstremitelerimizin herhangi bir bölgesinde sinir hasarı sonrası akson boyunca ektopik uyarıların oluşması ile oluşan ağrı, duyusal yolların veya sempatik sistemin irritasyonu oluşan ağrı ,inen inhibitör mekanizmaların disfonksiyonu sonucu meydana gelen ağrılar şeklinde örneklendirebiliriz.

Sinir Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Sinir ağrılarında sıklıkla yanma, karıncalanma, iğnelenme, batma , donma hissi ve elektrik çarpması gibi  çoğu zaman keskin, baskın şekilde hissedilen bölgesel olabilen sürükleyiciliği olmayıp  zaman zaman ataklar halinde seyreden, bazen geceleri bazense istirahat ile artış gösteren ağrıdır.

Sinir Ağrıların Kaynakları Nelerdir?

Çeşitli durumlar sinirlerinizi etkileyebilmekte ve sinir ağrısına neden olabilir. Sinir ağrısının yaygın kaynakları şunlardır:

  • Sinir sıkışmaları ( karpal tünel sendromu, kübital tünel sinir sıkışması, Kalça ve  diz bölgelerinde sinir sıkışması )
  • Zona (post-herpetik nevralji).
  • Si­nir ezil­me­si, avül­si­yo­nu, ge­ril­mesi, ke­sil­mesi
  • Nöropatiler ( Diyabetik Polinöropati, Guillian Barre Sendromu, Kronik nöropatiler,  Vaskülitik nö­ro­pa­ti  v.b. )
  • Trigeminal nöralji
  • Diyabetik nöropati.
  • Bir amputasyonu takiben hayalet ekstremite ağrısı. (Fantom hissi: Kesilen ekstremitenin halen yerindeymiş hissi. ile birlikte yanma ve karıncalanma şeklinde ağrısı)
  • Baş ağrıları ( Migren)
  • Kök problemleri ( Bel fıtığı, boyun fıtıkları,  travmalar )
  • Kanser (Medulla spi­nalis tü­mörü)
  • Çoklu skleroz
  • Omurilik hasarları ( Travmatik, Multipl Skleroz ile ilgili )
  • HIV enfeksiyonu.
  • Alkolizm (Al­kol nö­ro­pa­ti­si)
  • Diğer sinir bozuklukları.

Sinir Ağrısı ve Nosiseptif Ağrının Beraber Görülmesi

Aynı anda hem sinir ağrısı hem de nosiseptif  ağrı çekebilirsiniz. Her iki ağrı tipi de bazen aynı nedenden kaynaklanabilmektedir.

Sinir Ağrısı Tedavisi

Sinir ağrısının tedavisinde kullanılan ajanlar arasında başlıca antikonvülzanlar, trisiklik antidepresanlar, opioid analjezikler, antiaritmikler, lokal anestezikler sayılabilir. Bazı hastalara cerrahi uygulamalar ve bölgesel sinir blokları yapılması faydalı olmaktadır. Ayrıca TENS, akupunktur, egzersizler gibi fizik tedavi yöntemleri de faydalı olur.

Ağrı kesici TENS Cihazı

-ÖNEMLİ-
Sadece önerildiği zamanlarda ve  yönlendirildiği şekilde kullanın. TENS cihazları elektrofiziksel ajan olarak kullanılan tıbbi cihazlardır. Fizik Tedavi ünitelerinden ağrı azalmasına yönelik yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ev ortamında her zaman kullanım kılavuzunu okuyarak kullanın. TENS cihazları kısa süreli ağrı kesilmesinde yardımcı olabilmektedirler ama mutlaka egzersizlerle desteklemek gerekmektedir. Kullanmadan önce bilgi edinmek için yada kullanım sonrası istenmeyen belirtiler meydana geliyorsa mutlaka sağlık uzmanınıza danışın.