Sinüs Tarsi Sendromu

Sinüs Tarsi Sendromu

22 Mayıs 2017 0 Yazar: admin

Sinüs tarsi sendromu ayak bileğinin anterolateral kenarında ağrı ve hassasiyetle karakterize bir durumdur. Sinüs tarsi ayak bileğinin dış kenarında talus ve kalkaneus kemikleri arasındaki küçük bir açıklıktır.

Sinüs Tarsi Anatomisi

sinüs tarsi anatomisi

Sinüs tarsi, ayak bileğinde yer alan sulcus tali ve sulcus calcanei arasında kalan anatomik bir boşluktur. Sinüs tarsi içerisinde ligamentum talocalcaneum interosseum ve ligamentum cervicalis bulunur. Aynı zamanda retinaculum musculorum extensorum inferius kasının da bir kısmıda sinüs tarsi içerisindedir.

Sinüs Tarsi Sendromu

sinüs tarsi sendromu

Sinüs tarsi sendromu, sinüs tarsinin anatomik olarak bozulması sonucu ağrı ve hassasiyetle karakterize bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Ayak bileğinin aşırı kullanılması ve şiddetli ayak bileği burkulmaları sinüs tarsi sendromuna sebep olabilir. Ayrıca romatoid artrit ve gut ve ayak deformiteleri de seyrekte olsa sinüs tarsi sendormuna sebep olabilmektedir.

sinüs tarsi ne demek

Sinüs Tarsi MR Görüntileri

sinüs tarsi mr

Solda sinüs tarsi sendromlu, sağda normal ayak. Koronal kesit T1 ağırlıklı MRI. Solda sinüs tarsi hipointens, normal yağ dokusu kaybolmuş.

 

sinus tarsi mr

Solda sinüs tarsi sendromlu, sağda normal ayak. Sagital kesit T1 ağırlıklı MRI. Solda sinüs tarsi hipointens, normal yağ dokusu kaybolmuş.

Sinüs Tarsi Sendromu Nasıl Olur?

Rahatsızlığın en çok oluşma sebebi olarak ayak bileği burkulmaları gösterilmektedir. Hafif şiddetli ayak bileği burkulmalarında önce ligament talofibulare anterius ve ligament calcaneofibulare yaralanmaktadır. Bu ligamentlerin yaralanması sinüs tarsi sendromunun oluşmasını engellemektedir.

Şiddetli ayak bileği burkulmalarında önce ligament cervicalis ve ligament talocalcaneum interosseum etkilenir. Bu etkilenim sonucu sinüs tarsi oluşmaktadır.

Dansçılarda, voleybol ve basketbol oyuncularında, aşırı kilolularda, düz taban ve hiperpronasyon deformiteleri olanlarda görülebilir. Ayak burkulmasından sonra ortaya çıkabilir. Ayak bileğinin ön dış kısmında geçmeyen ağrısı olan atletlerde sinüs tarsi sendromundan şüphelenilmelidir. Kişi toprak, çimen gibi düzgün olmayan yüzeylerde ayak bileğinin dönmesinden şikayet edebilir. Subtalar eklemin aşırı hareketi sonucu subtalar eklemde sinovit ve oluşan fibrotik dokunun sinüs tarsiyi doldurması, bu klinik durumun nedeni olarak kabul edilmektedir.

Sinüs Tarsi Sendromu Belirtileri

sinüs tarsi sendromu belirtileriAşırı ayak bileği yaralanmalarından sonra sinüs tarsi sendromu olan bireylerde aşağıda ki belirtiler gözükmektedir.

  • Ayak bileği etrafında yaygın şişlik ve ağrı mevcuttur.
  • Hasta ayak üzerine basamaz.
  • Sinüs tarsi bölgesine dokununca hasta şiddetli ağrı hisseder.
  • Ayağın adduksiyon hareketi ve inversiyon hareketi sırasında şiddetli ağrı vardır.
  • Fizik muayene ile tanı koyulur ve MRI tanıya yardımcı olmaktadır.
  • Sinüs tarsi enjeksiyonu ile (sinüs tarsi bölgesine yapılacak lokal anastezi) ağrı hissi geçer.

Sinüs Tarsi Sendromu Tedavisi

Tedavide NSAİİ, ayak bileğine destek sağlayan ayakkabılar, istirahat önerilir. Fizik tedavi ajanları, özel yapım ortezler, steroid enjeksiyonları uygulanabilir. Nadiren cerrahi gerektirebilir.

sinüs tarsi enjeksiyonuSinüs tarsi sendromu tedavisi içerisinde ameliyat dışı yaklaşımda sinus tarsi içerisine lokal anestezik ve kortikosteroid uygulamaları (sinüs tarsi enjeksiyonu) yapılmaktadır. Fizik tedavi ajanları, ayak bileğini sıkı tutan ayakkabılar, ayak bileğini tutan ortezler ve istirahat de önerilmektedir. Ağrı ve iltihabı azaltmak için buz veya soğuk uygulama yapılır. Yaralanmanın olduğu ilk 3-4 gün her saat 15 dakika süreyle buz uygulanabilir.

Sinüs Tarsi Sendromu Fizik Tedavisi

sinüs tarsi sendromu fizik tedavisiFizik tedavi yaralanmanın tekrarlamaması için çok önemlidir. Fizik tedavi içerisinde akut dönemde soğuk uygulamaları yapılır. Ayak bilekleri için güçlendirme egzersizleri, denge tahtası gibi yardımcılarla proprioseptif egzersizler yapılabilir. Ayak bileği propriosepsiyonunu güçlendirmek ayak bileği yaralanmalarını daha aza indirir. Ayrıca gastro kasını germekte ayak bileği anatomisinin daha uygun olmasına yardımcı olur.

Sinüs Tarsi Sendromu Ameliyatı

Bu uygulamalarla iyileşmeyen hastalara cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. Hastalara yapılacak sinüs tarsi debridmanı ile sinüs tarsi içerisinde ki ligament, yağ dokusu ve yağ dokusu çıkarılır.

Bu yazımızda sinüs tarsi sendromu nedir sinüs tarsi anatomisi, sinüs tarsi sendromu tedavisi, belirtileri, sinüs tarsi sendromu mr görüntüleri, sinüs tarsi sendromu fizik tedavisi ve sinüs tarsi enjeksiyonu hakkında bilgi vermeye çalıştık. Merak etiklerinizi yorum olarak yazabilirsiniz.