Sudeck Atrofisi

Sudeck Atrofisi

26 Mayıs 2019 1 Yazar: admin

Sudeck atrofisi bir başka deyişle kompleks bölgesel ağrı sendromu bir hasar sonrasında oluşan ağrı ve ödem ile karakterize sıklıkla el ve ayak bölgelerinde ki kırık veya ameliyatlar sonrasından ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu yazımızda sudeck atrofisi konusundan bahsedeceğiz.

Sudeck Atrofisi Diğer İsimleri

Suceck atrofisi adını kendisini tanımlayan Paul Sudeck’ten almış olsa da günümüzde literatürde bir çok farklı adla tanımanlanmaktadır. Bu isimlendirmeler kısaca şunlardır;

  • Posttravmatik refleks distrofi
  • algonörodistrofi
  • Refleks sempatetik distrofi sendromu
  • kompleks rejional ağrı sendromu
  • Omuz el sendromu ! – (Omuzu içeren rahatsızlıklar sonrasında ellerde ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda ise sudeck atrofisine omuz el sendromu denmektedir.

Sudeck atrofisi

sudeck atrofisi

sudeck atrofisi

Suceck atrofisi şiddetli ağrı ve gün geçtikçe artan hareket kısıtlılığıyla devam eden özellikle kırık gibi travma sonrasında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Sudeck atrofisi travmalardan sonra hemen ortaya çıkmaya bilir. Ağrı, hareket kısıtlılığı ve ellerde yanma gibi belirtiler hastalarda travmanın oluştuğu ilk 1. aydan 6. aya kadar belirli zaman dilimlerinde ortaya çıkabilir. Hastaların yarısından fazlasından semptomlar 1. ayda, %30 kadarında ilk 1-6 ay da az bir miktarında ise 6 ay sonucunda ortaya çıkabilmektedir.

Sudeck atrofisine yakalanan hastalar sıklıkla 45-50 yaş üzerinde ki kişilerdir. Kalp rahatsızlığı yaşayanlar, el ve ayak bölgesi kemik kırıkları sonrasında sudeck atrofisi bir başka deyişle refleks sempatetik distrofi sendromu sıklıkla oluşabilir. En belirgin şikayet ellerde yanma cilt değişiklikleri ve ağrıdır.

Şimdi kısaca belirtilerden bahsedelim.

Suceck atrofisi belirtileri

sudeck atrofisi belirtileri

sudeck atrofisi belirtileri

Sudeck atrofisi belirtileri hastalığın durumuna ve ilerleyişine göre değişiklik göstermektedir. Bu kısımında genel belirtilerden bahsedip hastalığın seyrinde daha detaylı belirtilerden bahsedeceğiz. Sudeck atrofisi belirtileri kısaca şunlardır;

  • Şiddetli ağrı
  • Ödem
  • Kızarıklık
  • Morarma
  • Hareketle artan ağrı
  • Soğuk ve parlak cilt
  • Eklem kontraktürü
  • Eklem sertliği

Sudeck Atrofisi Evreleri

sudeck atrofisi evreleri

sudeck atrofisi evreleri

Sudeck atrofisi üç aşamalı olarak ilerlemektedir. Bu evreler erken, distrofik ve atrofi evresi olarak adlandırılır. Kısaca bu evrelerden bahsedelim.

Sudeck atrofisinde erken evre:

Erken evrede hastalar sıklıkla ağrı, şişlik, kızarıklık, yanma hissi yahut morarma vardır. Hastaların ağrısı sudeck olan bölgenin hareketi ile şiddetlenir. Hastalar sıklıkla bu evrede ağrıdan şikayet etmektedir. Hafif bir dokunma ile bile şiddetli ağrı hissedilebilir. Ağrıyla beraber; ciltte gerginlik, deride incelme ve renk değişimleri, tırnak kıl tüy gibi yapıların gereğinden hızlı uzaması görülmektedir.  İlk bir kaç ay erken evredir. Erken evrede hastanın radyoloji incelemesinde radyografisinde lekeli benekli bir görüntü izlenir.

Sudeck atrofisinde distrofik evre:

İkinci evre distrofik evredir. Hastanın sudeck bölgesinde ki sıcaklık ve kızarıklık yahut morluk yerini soğuk ve parlak bir cilde bırakmıştır. Ağrılar devam etmektedir ve hareket kısıtlılığı artmıştır. Eklem sertleşmeye başlamıştır. Distrofik evre de hastanın radyografisinde homojen bir atrofi görünümü izlenir.

Sudeck atrofisinde atrofi evresi:

Son evredir. Sudeck atrofisi bölgesinde hareket iyice kısıtlanmış hatta yok denecek kadar azdır. Kontraktür oluşmuştur. Kas gücü azalmış hatta atrofiye gitmiştir. Bir takım deformitelerde oluşmuştur. Ağrılar bu evrede en şiddetli halini alır ve başka bölgelere yayılabilir. Atrofi evresinde hastanın radyografisinde inaktivite osteoporozu görünümü izlenir

Sudeck Atrofisi Tanısı

sudeck atrofisi tanısı

sudeck atrofisi tanısı

Yukarıda saydığımız evreler sudeck atrofisinin tanısında önemlidir. Öncelikle hastada ki tablonun sudeck atrofisi olup olmadığına karar verilmesi gerekir. Bunun için hastalara yönelik radyoloji uygulamarı, radyografi, bt ve kemik sintigrafisi yapılabilir. Özellikle kırık sonrası oluşan bir ağrı kızarıklık ve eklem kısıtlılığı sudeck atrofisinin tanısı koymak için kıymetli bulgulardır. Radyografide ayrıca sudeck atrofisinin evresi de belirlenebilmektedir. Tanıdan sonra hızla tedaviye geçilir çünkü sudeck atrofisi tedavisinin geç kalınması durumunda ilerleyici fonksiyon kayıpları ortaya çıkabilmektedir.

Sudeck Atrofisi Tedavisi

sudeck atrofisi tedavisi

sudeck atrofisi tedavisi

Tedavi ilaç tedavisi ve fizik tedaviyi içermektedir. Ameliyata sudeck atrofisi hastalarında pek ihtiyaç duyulmaktadır. Sucek atrofisinde amaç öncelikle inflamasyon ve anğrıyı ortadan kaldırmaktır. Bu yüzden hastalara ilk olarak hekim tarafından analjezik ve anti enflamatuar ilaçlar reçete edilir. Ayırca sudeck atrofisinin seviyesine göre reçete edilecek ilaçlar farklılık gösterebilir. İlaçlar hastanın şikayetlerini bir miktar azaltacaktır. Hafif düzeyde erken tanı koyulmuş bir sudeck atrofisi için ilaç tedavisi yeterli olmaktadır. Fakat ağır ve geç kalınmış bir sudeck atrofisinde hastalar zaman kaybetmeden fizik tedaviye yönlendirilerek fizyoterapistler tarafından sudeck atrofisi fizik tedavisi uygulamalarına başlanması önerilir.

Sudeck Atrofisi Fizik Tedavisi

sudeck atrofisi fizik tedavisi

sudeck atrofisi fizik tedavisi

Ve fizik tedavi… Bir çok hastalıkta olduğu gibi sudeck atrofisinde de özellikle ilerlemiş durumlar için fizik tedavi olmazsa olmazdır. Fizyoterapistler tarafından özveriyle yapılan fizik tedavi uygulamaları içerisinde sudeck atrofisinde ilk amaç ağrılı bölgenin fonksiyonunun korunması ve eski işlevselliğine getirilmesidir. Çünkü hastalar şiddetli ağrı ve ödemden dolayı hareket kabiliyetlerini kaybetmişlerdir. Özellikle el kırıkları sonrası oluşan sudeck atrofisinde bu tablo çok alışılagelmiş bir durumdur.

Yapılan egzersizlerle hareketlerin kazanılmasıyla beraber hastanın ağrı kontrolü de yine fizyoterapistler tarafından önem gösterilen bir başka konudur. Her ne kadar yapılacak olan egzersizlerle ağrı bir miktar daha artsa da sıcak soğuk uygulamalar ve elektroterapi uygulamaları ile ağrı kontrol altında tutulmaya çalışılır.

Sudeck atrofisi egzersizleri fizyoterapist tarafından hazırlanır ve uygulanır. Hastalara öncelikle pasif hareketlerle başlanarak gün geçtikçe aktif egzersizlere geçilir. Ve germe egzersizleri de azalan şikayetler ve ödemin durumuna göre yapılmaya başlanır. Hastanın ödemini azaltmak için ise klasik masaj ve kontrast banyoda sudeck atrofisi hastalarına tatbik edilir. Çok geç kalınmamış sudeck atrofisi rahatsızlığında yukarıda saydığımız tedaviler işe yarayarak hasta yavaş yavaş eski sağlığına kavuşmaya başlamaktadır.

Sudeck atrofisi ile ilgili bizim söyleceklerimiz bu kadar sizde merak ettiklerinizi bizlere yorum olarak yazabilirsiniz. Daha önce yazılan yorumlardan bir kaçına cevap vererek yazımızı bitirelim.

Sudeck atrofisi ameliyatı ve elektroterapi uygulaması nasıldır?
Ameliyat çok gerekli olmamaktadır. Elektroterapi uygulamaları fizyoterapistler tarafından seçilerek fizik tedavi teknikerine yaptırılır yahut bizzat terapist tarafından yapılır. Elektroterapi olarak tens, enterferans yahut ödem için modifiye uygulamalar yapılır.

En çok görüldüğü yer neresidir? İyileşme süresi nasıldır? Sudeck atrofisinde tedavi edilmezse ne olur
Sudeck atrofisi ayak bileği ve el bileği kırıkları ve omuz yaralanmaları sonucunda sıklıkla oluşabilir. İyileşme süresi hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Bir kaç aydan bir kaç yıla kadar uzayabilir. Tedavi edilmezse kalıcı hareket kısıtlılığı oluşur.