Uzay yürüyüşü nedir? (Yer çekimsiz ortamda yürüme cihazı)

Uzay yürüyüşü nedir? (Yer çekimsiz ortamda yürüme cihazı)

29 Ekim 2017 Kapalı Yazar: Fizyoo

Felç hastalarında uzay yürüyüşü denilen olay aslında yer çekiminin yüzde seksenine kadar azaltılarak hastanın zayıf bölgesini daha rahat bir şekilde kullanmasını sağlayan  bir sistemdir.  Bu cihaz yer çekimini büyük bir ölçüde yok ettiği için hastanın kısmı güçsüzlüğü bu ortamda tolere edilebilir hale gelmektedir.  Örneğin; bir hasta kısmı felç geçirmiş ve felçli bölgesinde kas kuvveti olarak yarı yarıya bir zorlanma yaşamakta ve bu yüzden hastayı ayağa kalkar pozisyona getirdiğimiz de felçli taraf dengeyi sağlayamadığı için hasta düşme riskine sahiptir ve dengede duramamaktadır. Denge olayı etkilendiği için hasta yürüyemeyecektir de.

Yer çekimsiz yürüme bandına alınan hasta, özel kıyafetlerle dış ortamdan izole edilir ancak vücudu cihazın alt bölgesi şeffaf bir şekilde yapıldığı için görülebilmektedir. Burada yer çekimi hastanın ihtiyacı oranında azaltılır. Bunun max. sağlanabildiği oran % 80 olmaktadır.  Yani bu cihazlar sayesinde yere bastığınız da var olan ağırlığınızın yüzde 80’ini yok edilebiliyor. Aynı zamanda bu yürüyüş şekli ay yürüyüşü adıyla da tanımlanabilmektedir. Dolasıyla %50, %60 oranında fonksiyon kaybı olan bir hastada yani kas gücü kaybı çok büyük oranda olan bir hasta da yer çekiminin %50, % 60 ‘ı alındığında hasta ağırlığının o kısmını hissetmediği için o bacağını o bacağında bulunan eklemlerini, kaslarını normalmiş gibi kullanmaya başlıyor. Dolayısıyla da hasta tekrar dik durmayı hatırlıyor, tekrar o kaslar tolere edilebildiği yük ile çalışıyor ve tekrardan yürüme fonksiyonunu kazanmaya başlıyor. Böylelikle her geçen gün hastanın gücü artıyor, denge kazanımları sağlıyor, kas reseptörleri aktif hale gelebiliyor. Yer çekiminin alınan kısmı gün gün azaltılarak tedaviye, rehabilitasyon sürecine devam ediliyor. bİr süre sonra tam fonksiyonu kazandığında ise artık yer çekimi azaltılmaktan vazgeçiliyor ve hasta kendi yükü ile yürür hale gelebiliyor.

 

Bu cihazın mekanizmasını, fizik tedavide hangi hastalıklar da daha ayrıntılı bir şekilde nasıl kullanıldığını merak ediyorsanız  Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyonda Kullanılan Robotik Cihazlar yazımıza göz atabilirsiniz !!