Romatizma Nedir?

Romatizma Nedir?

22 Kasım 2016 Kapalı Yazar: admin

Romatizma Nedir?

Romatizma ağrıları, romatizma hastalığı nedir, romatizma tedavi yöntemleri, romatizma belirtileri ve romatizma tedavi yöntemleri ile ilgili merak ettikleriniz bu yazımızda.

İlk olarak romatizma kelimesinin tarihçesinden bahsedelim. Romatizma kelimesi Yunan kökenli bir kelimedir ve romatizma eklemlerde kötü özellikli iltihaplı sıvı birikmesi olarak açıklanmaktadır.

Romatizma her yaşta insanda ortaya çıkabilen vücudun savunma mekanizmasında bir takım bozukluklara neden olan bir rahatsızlıktır.

Halk arasında romatizmaya sıcak hava ya da soğuk havanın sebep olduğu gibi bir kanı olsa da bu yanlış bir düşüncedir. Romatizma kilolu bireylerde daha çok ağrı hissedilmesine sebep olmaktadır. Romatizma eklem bölgelerinde ağrı, şişlik, ve sıcaklık ile ortaya çıkmaktadır.

Romatizmal hastalıklar genellikle süreğen hastalıklardır. Süreğen demek şu. Bir kişi romatizmal hastalık tanısına sahip olduğunda, bu kişi bu hastalıkla yaşamaya alışmalı, bir şekilde nasıl yaşayacağını öğrenmelidir. Romatizma hastalığı sürekli ve düzenli olarak, uzman takibi ve hastalığın türüne göre ilaç kullanımını gerektirebilir.

Romatizma Belirtileri

Romatizma belirtileri genel olarak kas ağrıları, kas güçsüzlüğü,tırnak değişiklikleri,ağız kuruluğu,sırt ve bel ağrısı, görme kaybı, uzun süreki yüksek ateş, gözyaşı azalması, nefes darlığı, kuru öksürük, kanlı balgam gibi solunum sistemi problemleri sıralanabilir. Bunların yanı sıra

  • Nörolojik bulgular( Bilinç kaybı, felç vb.)
  • Dolaşım sistemi bozuklukları
  • Sinidirim sistemi problemleri
  • Böbreklerde problem

Romatizmal hastalıkların tedavisi günümüzde mümkündür. Romatizmal hastalıkların kendine has belirtileri olduğu gibi, organ tutulumlarına da neden olabilmektedir. Eklem romatizması veya omurga romatizması yaşayan kişilerde sıklıkla aşağıdaki şikayetler görülmektedir.

  • Cilt altında bezler.
  • Eklem bölgelerinde şişlik ve ağrı.
  • Eklemlerde hareket kısıtlılığı.
  • Ciltte aşırı hassasiyet.
  • Vücudun bazı yerlerinde şişlik.
  • Kas gücünde azalma, genel güçsüzlük hali, merdiven inip çıkarken zorlanma veya çıkamama, kaslarda ağrı.
  • Sabahları bel bölgesinde ağrı veya tutukluk.
  • Gözde iltihap.

Romatizma Tedavisi

Romatizma son yıllarda teknolojinin gelişmesine bağlı olarak ilaç sanayisinde ki gelişmelerle artık ilaçla tedavi edilebilmektedir. Fakat buna rağmen hala romatizma hastalığı tamamıyla etkileriyle beraber tedavi edilememektedir. Romatizma hastalığı bazı zamanlar kişiye hiç hasta olmadığını hissetirmeyecek kadar iyi duruma gelse de alevlenme dönemlerinde kişiyi normal hayatından alıkoymaktadır. Romatizma tedavisinde öncelik hastalığın etkilerinin ortadan kaldırılmasıdır. Aynı zamanda kişinin ilerde romatizmaya bağlı olarak diğer organ fonksiyonlarında kayıp yaşamaması amaçlanmaktadır.

Romatizma hastası olan bireyin ömrü boyunca tedavi devam etme, bir nevi romatizma hastalığı ile arkadaş olmaktadır. Her arkadaş gibi romatizma da bazı dönemlerde çok iyi özellikle kişi zor durumda kalınca tıpkı bir arkadaş gibi çok kötü olmakta deyim yerindeyse düşene bir tekmede kendisi vurmaktadır 🙂 Romatizma tedavisinde romatoloji ve fizik tedavi uzmanları koordineli çalışır.

Romatizma hastası birey fizyoterapist kontrolünde günlük minimum aktivite seviyesini koruması için bir takım egzersizler yapabilir. Özellikle kas ağrıları içinde fizik tedavi teknikleri çoğu zaman işe yaramaktadır. Sizde romatizma hastasıysanız yaşadığınız şikayetleri yorum olarak belirtebilirsiniz. Sağlıklı günler diliyoruz.