De Quervain Tenosinoviti

De Quervain Tenosinoviti

13 Nisan 2018 0 Yazar: admin

De Quervain Tenosinoviti 1895 yılında İsviçreli cerrah Fritz de Quervain tarafından ilk olarak ortaya konmuştur. Biz de bu yazımızda De Quervain Tenosinoviti hastalığı hakkında size bilgi vermeye çalışacağız.

De Quervain Tenosinoviti

De quervain tenosinoviti

De Quervain Tenosinoviti baş parmağın iki kası olan abdüktor pollisis longus ve ekstansör pollisis brevis tendonlarında ve bu tendonların geçtikleri tünellerde meydana gelen çeşitli deformitelere bağlı olarak baş parmağın hareketleri sırasında bu tendonların hareketlerine bağlı olarak kişinin el bileğinde ağrı ve hassasiyet ile ortaya çıkan sendrom De Quervain Tenosinoviti olarak adlandırılır.

De quervain hastalığı sebepleri

Bu hastalığın ortaya çıkmasında bir çok sebep vardır. En belirgin sebep baş parmağın tekrarlı hareketleridir. Baş parmağın tekrarlı hareketleri dışında de quervain tendiniti sebepleri şunlardır;

  • Tendon ve geçtikleri tendon kılıfında ki yapısal anomaliler
  • Bahçede çalışmak
  • Golf oynamak
  • Raket sporları
  • Bebek bakımı
  • Tekrarlayan el ve bilek hareketlerini içeren meslekler veya hobiler
  • Ağır poşet tutma
  • İskambil oyunu, özellikle batak oynarken koz çekme sırasında masaya hızlıca kağıdı vurup “koz ver demek :)”
  • Bileğinize veya tendonunuza doğrudan gelen travmalar
  • Romatoid artrit hastalığı

De Quervain’in tenosinovitine sebep olacak durumları yukarıda ki gibi kısaca sıralayabiliriz. Buna ek olarak da de quervain tenosinovitinin risk faktörleri şunlardır;

  • Yaş: 30 ila 50 yaş arasındaki yetişkinlerde sıklıkla de quervain sendromu görülebilir.
  • Cinsiyet: Kadınlar, erkeklerden 8-10 kat arası daha fazla de quervain sendromuna yakalanmaktadır.
  • Afrika etnik kökenli olmak
  • Hamilelik

De quervain tenosinoviti belirtileri

de quervain hastalığı

De quervain tendiniti hastalığı kişilerde belirli başlı belirtiler gösterir. Hastalığın uzmanlar tarafından teşhis edilmesinde kullanılan ve hastaların sendrom sırasında sıklıkla şikayet ettiği de quervain tenosinoviti belirtileri kısaca şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Baş parmağın tabanına yakın ağrı hissi. Ağrı başparmağınızın içine, önkolunuza veya her ikisine de yayılabilir.
  • Baş parmağın tabanına yakın şişlikler veya kızarıklık.
  • Kavrama veya çimdikleme içeren bir şey yaparken başparmağınızı ve bileğinizi hareket ettirme de zorluk ve zorlukla beraber ağrı. Başparmağınızın veya el bileğinizin sıkılması ağrıyı şiddetlendirebilir.
  • Parmağınız hareket ederken “yapışma” veya “dur ve git” hissi.

Yukarıda saydığımız belirtilerden en az ikisi varsa mutlaka bir uzmana görünün.

Finkelstein testi

Yukarıda saydığımız belirtilerle bir uzmana başvurduğunuzda de quervain tenosinoviti olup olmadığınızı öğrenmek için size finkelstein testi yapacaktır. Finkelstein testi yapılması çok basit olan ve de quervain hastalığının teşhisinin konulmasında kullanılan bir yöntemdir. Hemen finkelstein testi nasıl yapılır bundan bahsedelim.

Finkelstein testi kısaca şöyle yapılır. Hasta baş parmağını avcunun içine alır ve kalan dört parmakla baş parmak kapatılır. El bu pozisyondayken serçe parmak yönünde aşağıya bükülmeye çalışılır daha doğru bir tabirle ulnar deviasyona alınır. Bu hareket sırasında hastada dayanılmaz bir ağrı oldu. Ağrı durumunda test pozitiftir ve kişi de quervain tenosinoviti’dir.

Finkelstein testi yapılışının videosunu buradan izleyebilirsiniz.

De quervain tedavisi

De quervain sendromu teşhisi konulan ve finkelstein testi yapıp pozitif çıkan hastalar de quervain tedavisi nasıldır diye merak etmektedir. Yazımızın bu kısmında De Quervain tedavisi konusunda bahsedeceğiz.

De Quervain’in tenosinoviti için yapılan tedaviler; dinlenme, fizik tedavi, de quervain splinti, buz uygulaması (cold pack), anti-enflamasyon ilacı, şişliği azaltmak için ibuprofen ve ağrıyı kesmek için naproksen gibi ağrı kesiciler ve kortizon enjeksiyonu şeklinde farklı kombinasyonları içerir. Hastalara son çare olarak da de quervain ameliyatı düşünülür.

Son yıllarda kortizon enjeksiyonu son derece etkili olmaktadır. Tendon kılıfının serbest kalması için cerrahi nadiren gereklidir ve genellikle en az bir kortizon enjeksiyonunun başarısızlığından sonra cerrahi düşünülür. Şimdi sırayla De quervain tenosinoviti tedavi yöntemlerini açıklayalım.

De quervain tenosinoviti fizik tedavi

Tüm kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında olduğu gibi de quervain tenosinovitinde de fizik tedavi oldukça etkili olmaktadır. Ağrının fazla olduğu akut dönemde hastalara 15 dakikalık buz uygulaması ve 20 dakikalık tens uygulaması ile hastaların ağrıları giderilmeye çalışılır. Ayrıca hastaların akut dönemde dinlenmesi çok önemlidir akut dönemde dinlenme de quervain splinti ile sağlanmaktadır.

Kronik dönemde ise hot pack, cold pack, tens uygulamalarıyla beraber hastalara egzersiz de önerilir. De quervain egzersizleri ile hastada şu faydalar sağlanır;

  • İnflamasyonu azalır
  • İşlevi geliştir
  • Hastalığın tekrarı önlenmeye çalışılır.

Şimdi bu hastaların yapabileceği bir kaç adet egzersizi gösterelim. De quervain hastalığında kullanılan tüm egzersizleri görmek için de quervain egzersizleri yazımızı okuyabilirsiniz.

De quervain hastalığı egzersizleri

De quervain egzersizleri fizyoterapistler tarafından hastalara önerilir. Burada belli başlı 4 adet egzersizi söyleyeceğiz. Daha fazla egzersiz için de quervain egzersizleri yazımızı okuyabilirsiniz.

1- Başparmak Kaldırma Egzersizi

De quervain egzersizleri

Görüyorsunuz anlatmaya gerek yok 🙂 Baş parmağınızı avuç içinize değdirip 5 e kadar sayıp başa dönün egzersizi 10 kez tekrarlayın.

2- Opposition Germe Egzersizi

De quervain egzersizleri

Elinizi avuç içi yukarı bakacak şekilde bir masaya yerleştirin.
Baş parmağını ve serçe parmağını kaldır.
Parmağınızı birleştirerek uçlarına hafifçe bastırın. Baş parmağınızın ucunda bir gerginlik hissedeceksiniz.
Bu pozisyonda 6 saniye boyunca basılı tutup bırakın. Egzersizi 10 kez tekrarlayın.

3- Top sıkma egzersizi

De quervain egzersizleri

Yumuşak bir topu beş saniye boyunca 3 saniye sıkıp bırakın. Bu egzersizi 15 kere iki set halinde yapın.

4- Radial deviasyon güçlendirme egzersizi

De quervain egzersizleri

Bir su şişesini veya hafif bir ağırlığı baş parmağınız arkada yukarı olacak şekilde tutun. Daha sonra ağrılığı bilekten hafifçe kaldırıp 5 e kadar sayın. Daha sonra başlangıç pozisyonuna dönün. Egzersizi iki set halinde her biri 15 tekrar olacak şekilde yapın.

Daha fazla egzersiz için de quervain egzersizleri yazımızı okuyabilirsiniz.

De quervain splinti

de quervain tendiniti

De quervain splinti hastaların bir çoğuna kronik dönemde aktif bir dinlenme için uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yalnızca de quervain ateli ile bir çok hasta ağrılarından kurtulmaktadır.

De quervain splinti süre olarak bir kaç haftadan 6 haftaya kadar uzmanın uygun göreceği süre kadar kullanılır.

De quervain splinti kullanırken dikkat edeceğiniz en önemli şey splintin vücudunuza zarar vermemesi gerektiğidir. Splinti kullanırken elinizde kızarıklık, yara, ağrıda artış olursa de quervain splinti kullanımını bırakarak ateli size öneren uzmana tekrar kontrole gidebilirsiniz.

De quervain ateli fiyatları 30 lira ile 150 lira arasında değişmektedir. Kendinize en uygun de quervain splinti fizyoterapistiniz tarafından sizlere önerilecektir.

Şimdi diğer tedavi yöntemleri olan enjeksiyon ve ameliyattan bahsedelim.

De quervain enjeksiyonu

İlerlemiş de quervain tenosinoviti durumunda tendonunu çevreleyen tendon kılıfı içine steroid enjekte edebilir. De quervain enjeksiyonu hastalarda oldukça olumlu sonuçlar vermektedir. Hastalarına ameliyata yollamadan önce en az 1 kez steroid enjeksiyonu denenilir. Etkili olmadığı durumlarda hastalara cerrahi müdahale düşünülür.

De quervain ameliyatı

de quervain ameliyatı

Diğer tüm tedavi yöntemlerinin başarısız olduğu durumlarda de quervain ameliyatı düşünülür.

De quervain ameliyatında iyileşme biraz zaman alabilir. Ameliyat sonrası dikişlerin 10-14 gün içinde çıkarılır. Ameliyattan sonra 6-8 hasta sonra hastalar fizik tedaviye başlar. Fizik tedavi boyunca tendonların düzgün hareket etmesine yardımcı olacak egzersizler ve kaslarınızı güçlendirmek ve eklemlerinizi sabit tutmak için egzersizler yapacaksınız.

Bu yazımızda de quervain tenosinoviti splinti, ateli, de quervain hastalığı tedavisi, egzersizleri ve ameliyatı hakkında bilgi vermeye çalıştık.