Egzersizin 10 müthiş etkisi

Egzersizin 10 müthiş etkisi

4 Mart 2019 0 Yazar: Berk Yiğit

Egzersizin 10 müthiş etkisi kulağa çok güzel geliyor, egzersiz yapmak harika, bunu biliyoruz, değil mi? Bu yazımızda Egzersizin 10 müthiş etkisinden bahsedeceğiz.

Birçok kişi, egzersizin genel anlamda bizim için iyi olduğunu biliyor, ancak soru şu ki, bireysel düzeyde kendileri için olup olmadığı merak ediyor.

İnsanlar kendileri için doğru tedavinin ne olduğu hakkında gün geçtikçe yeni şeyler öğreniyorlar. Bunu, internetteki derinlemesine araştırmalardan (doğru!), arkadaşlarından ve ailelerinden veya bir terapist ile önceki tedavilerinden öğreniyor olabilir. Bu bilgiler, onlara yardım etmek için ne yapılması gerektiği ya da ne yapılmaması gerektiği konusunda fikir verebilir.

İnançlar ve Beklentiler

İnançlarımız, beklentilerimizi ve eylemlerimizi yönlendirir. Öngörülen beklentiler son on yılda iyileşme sürecinde önemli bir faktör olarak ağırlık kazanıyor. Öngörülerimiz, sonucu etkileyecek bir tedavi planına katılımımızı ve davranışlarımızı etkileyebilirler. Eğer bir şeye inanmıyorsak, yapma ihtimalimiz de çok daha düşük olur.

Bununla nasıl savaşabiliriz?

Bana göre elimizdeki en iyi araç insanları geride tutabilecek inançlarla mücadele etmek için kullanabileceğimiz kaliteli bilgiler. İnançları etkilemeye başlamanın anahtarı, yine de bence gibi ifadeler kullanarak bilgi vermek yerine, insanları açıkça kanıtlanmış bilgiler kullanarak bilgilendirmektir ‘’ son araştırmalar gösteriyor ki…. ”

İşte hastalarımıza ağrı ve sağlıkta egzersizin rolü hakkında bilgi vermek için kullanabileceğimiz bazı bilgiler:

1- Egzersiz, Kas-iskelet Sistemi Ağrılarımız için En iyi Aracılardan Biridir

2017’de yazılan bir makale de, birçok kas-iskelet sistemi sorununa müdahale olarak egzersizin orta veya güçlü derecede etkili olabileceği gösterilmektedir. Vücudun bir yerlerinin sıkılması, iğnelenmesi yada kütletilmesi! gibi yaygın inanışların aksine egzersiz daha faydalıdır.

Fizyoterapist size sadece bazı egzersizler vermiş olabilir.Evet. Çünkü onlar kanıtları takip ediyorlar!

2- Egzersiz Vücudunuzu Daha Kötü Yapmaz

Pek çok insan vücudu bir makine olarak görüyor. Ne kadar çok çalışırlarsa, parçalarının da değiştirilmesi o kadar fazla olur diye düşünüyor. Peki bu doğru mu? Kesinlikle hayır. Vücut, uyarıya hem pozitif hem de negatif olarak adapte olan organik bir organizmadır. Ne kadar aktif olursak (aklın içinde) o kadar güçlü oluruz. Daha az aktif, daha mı iyi….?

Klasik yaygın inanca göre, disklerimizin kullandıkça daha fazla yıprandığı yönündedir. Battie (2009) tarafından yapılan çalışma da, disk dejenerasyonuna katkıda bulunanları belirlemek için ikiz kardeşler incelendi. “Disk dejenerasyonunun temel olarak yaşlanma, mekanik aşınma ve yaralanmalardan kaynaklanan” aşınma ve yıpranma “sonucu olduğu görüşünün bu çalışmayla desteklenmediğini öne sürülüyor.

2017 yılında yapılan başka bir çalışmada ise, rotator manşet yırtığınız varsa, bu yırtığın daha da kötüye gitmesi aktivitelere bağlı olmadığını ortaya çıkardı. Ağrı gelişiminin aslında daha düşük aktivite seviyeleri ile ilişkili olduğunu öne sürüyorlar.

3- Egzersiz Omurganızı Daha Sağlıklı Yapabilir

Son zamanlarda yapılan çalışma da, intervertebral diskler üzerinde aktivitenin olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir. İlk olarak, 2017’deki bir çalışma MRI’da daha kuvvetli aktivitenin daha iyi disk sağlığı ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

4- Egzersiz Ağrı Kesicidir

Bir çalışma da, daha aktif olan yaşlı yetişkinlerin, şartlandırılmış ağrı modülasyonları (CPM) test edildiğinde daha iyi endojene (ağrı önleyici mekanizmalara) sahip olduğunu gösterdi. Basitçe söylemek gerekirse bu, ne kadar aktif olursak, doğal ağrı kesici mekanizmamızda o kadar iyi olur demektir.

5- Egzersiz Antiinflamatuardır

Bir çalışma, düzenli fiziksel aktivitenin, nosiseptör duyarlılığını azaltabilen antiinflamatuar bir sitokin olan interlökin -10’da bir artışa neden olduğunu göstermiştir.

Şimdi bu çalışmadaki tek uyarı, bu çalışmanın bir hayvan popülasyonunda yapıldığı, ancak hareketsizlik ile de insanlarda hem akut hem de kronik ağrı arasında ilişki olduğunu bildiğimiz gibi, potansiyel olarak daha iyi araştırılması gereken bir konu olduğunu vurgulamakta fayda var.

6- Egzersiz Eksikliği Kronik Ağrı ile İlişkilidir

Büyük bir çalışma da, egzersiz ve kronik ağrı arasındaki ilişki inceledi. Hem yaşlı hem de genç insanlar incelendi ve araştırmacılar her iki grup için egzersiz yapmanın, kronik ağrının azalması ile ilişkili olduğunu buldu. Bu azalma da aynı zamanda egzersizin sıklığı, süresi ve şiddeti ile de ilişkili olduğu bulundu.

7- Egzersiz Yapmamak Kronik Hastalıkların Ana Sebebi Olabilir.

Kapsamlı bir makale, egzersiz yapmamanın, insanların yaşadığı 35 kronik durumla karşılaşabileceğini ortaya koymaktadır. Bu, kas-iskelet sistemi de dahil olan konuların da ötesine geçiyor ve aynı zamanda sistemik sağlık için egzersizin önemini de gösteriyor.

8- Zihin Sağlığı da Egzersiz ile İlişkilidir

Zihinle bedenin gerçekten ayrılamayacağını giderek daha fazla anlıyoruz. Fiziksel sağlık ve zihinsel sağlık, insanda birbirine bağlıdır. Egzersiz zihinsel sağlığın iyileştirilmesinde de rol oynar.

Bu randomize kontrol denemesi, aerobik egzersizlere ve çeşitli psikolojik sağlık önlemlerine baktı. Yazarlar, egzersiz grubunu destekleyen anlamlı grup farklılıkları buldular.

9- Daha Uzun Yaşamak İster Misiniz?

Bir yazıda kuvvet eğitiminin 65 yaşın üzerindeki yetişkinlerde mortalite azalması ile anlamlı bir ilişkisi olduğu bulundu. Ancak bu yaş grubunun sadece bir kısmının mevcut yönergeleri gerçekten karşıladığı tespit edildi.

10- Sağlıklı Bir Kalp İçin Egzersiz

15 yıllık bu prospektif çalışma, fiziksel aktivitenin kardiyovasküler hastalıklar üzerinde belirleyicisi olduğunu buldu.

ÖZETLE

Fiziksel aktivite ve egzersizin, kalp sağlığından kronik hastalılara ve ağrıya kadar bir dizi farklı konuda bizi etkilediğini gösterdiğimizi düşünüyoruz.