Akromioklavikular Eklem

Akromioklavikular Eklem

6 Şubat 2018 0 Yazar: Fizyoo

Akromioklavikular eklem klavikulanın lateral ucundan başlayıp akromina kadar uzanan gilding (kayma) hareketi yapan küçük synovial bir eklemdir.

  • Akromioklavikular eklem arada fibrokartilojenöz disk aracılığı ile iki parçaya bölünmüştür.
  • Oldukça derin bir eklem kapsülüne sahip olmakla ile beraber eklem kapsülü üst, ön ve arka yüzde kalın, eklemin alt yüzünde ise incedir.
  • Akromioklavikular eklem akromioklavikular bağlar ile desteklenmiştir.
  • Eklemin ön-arka yönlerdeki stabilitesi akromioklavikular ligamanlar tarafından, yukarı-aşağı yönlerdeki stabilitesi ise korakoklavikular ligamanlar (trapezoid ve konoid ligaman) tarafından sağlanır.

Akromioklavikular Eklem Bağları

akromioklavikular eklem bağları

  • Superior akromioklavikular ligament ve İnferior  akromioklavikular ligamentler;  Klavikulanın posteriora doğru yer değiştirmesini engeller.
  • Korokoklavikular ligament;  Korakoid çıkıntıyı klavikulaya bağlar, akromioklavikular eklemin stabilitesini sağlar
  • Trapezoid ligament;  Korakoid çıkıntıdan, klavikulanın alt yüzüne seyreder, klavikulanın öne hareketini kısıtlar.
  • Conoid ligament; Korakoid çıkıntının medialinden klavikulanın alt yüzüne gider, klavikulanın arkaya hareketini kısıtlar.

Akromioklavikular Eklem Hareketleri

  1.  Skapula vertikal eksen etrafında öne- arkaya hareket eder (protraksiyon – retraksiyon) (30-50°)
  2. Frontal düzlemde skapulanın yukarı ve aşağı doğru rotasyonu bu hareketler klavikulanın menisküs üzerindeki hareketi ve skapulanın trapezoid bağ etrafındaki rotasyonu ile oluşur (yaklaşık 60° )
  3. Scapular elevasyon ve depresyon (yaklaşık 30°) sternoklavikular (SC) eklemde oluşan hareketlerin tersidir (elevasyon-depresyon, protraksiyon-retraksiyon) akromioklavikular (AC) eklemde elevasyon oluşursa , SC’ de depresyon oluşur, klavikula, skapuladaki hareketlere uyum yapabilmek için değişik yönlere rotasyon yapar, klavikula protraksiyon ve elevasyonda öne rotasyon, retraksiyon ve depresyon da posteriora doğru rotasyon yapar

Hareketler sırasında klavikulaya binen stresler

akramiolavikular stres

  1. Kompresyon stresi : Klavikulanın uzun ekseni boyunca sternoklavikular ekleme doğru etkir, omuz üzerine yan yatma, her iki omuza birbirine doğru itme, Trapez ve Pektoralis kasları klaviculayı sternuma doğru iter.
  2. Gerilim stresi : Horizontal abd pozisyonunda kol dışa doğru çekilirse oluşur, gerilim stresini oluşturan kaslar deltoid, pektoralis majördür.
  3. Rotasyonel-Torsiyonel stres: Kolun kuvvetle eksternal rotasyona getirilmesi skapuladan klavikulaya torsiyonel stresin bindirir.
  4. Bükme stresi: Klavikulaya yukardan aşağıya bir kuvvet etki edince oluşur.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

Omuz kavşağı diğer eklemler

1. Glenohumeral Eklem:

2. Akromioklavikular Eklem:

3. Sternoklavikular Eklem:

4. Skapulotorasik Eklem: