İlkel Refleksler ve Muayenesi

İlkel Refleksler ve Muayenesi

7 Ocak 2018 0 Yazar: admin

İlker refleksler çocukluk çağında görülen daha sonra kaybolduğu halde beyinde gerçekleşen çeşitli lezyonlar sonucunda tekrar ortaya çıkan patolojik reflekslerdir.

ilkel refleksler

Eğer yazımızda anlatacağımız ilkel refleksler yetişkin bireylerde tekrar ortaya çıkmışsa kişide yaygın beyin hastalığı olduğu düşünülür. Şimdi gelelim bu ilkel refleksler nelerdir sorusuna?

İlkel refleksler şunlardır;

  • Yakalama refleksi
  • Emme refleksi
  • Palmo-mental refleks
  • Snout refleksi
  • Glabella refleksi

Refleksler konusuna ilgi duyuyorsanız daha önce yazdığımız refleks muayenesi yazımıza, derin tendon refleksleri ve muayenesi yazımıza, yüzeyel refleksler ve muayenesi yazımıza, ilkel refleksler ve muayenesi yazımıza ve nörolojik muayane ile ilgili detaylı bilgi için nörolojik muayene yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Şimdi gelelim ilkel reflekslere.

Yakalama Refleksi

yakalama refleksi

Yakalama refleksi bebeklerde ilk 4 ay içerisinde görülen önemli bir reflekstir. 6. aydan sonra yakalama refleksinin kaybolmaması veya ileri ki dönemlerde tekrar çıkması patolojiktir.

# Yakalama refleksi muayenesi şöyle yapılır. Yakalama refleksini muayene edecek kişi işaret ve orta parmağını hastanın avcunun ulnar yani serçe parmağı tarafında yukarıdan aşağıya doğru gezdirir.

# Eğer kişilerde yakalama refleksi varsa testi yapan kişinin parmaklarını sıkıca kavrar. Muayene edecek kişi parmağını çekmek istediğinde daha da sıkar parmağı.

# Eğer yakalama refleksi iki taraflıysa yaygın beyin hasarından şüphelenilir. Eğer hastanın yalnızca elinin birinde yakalama refleksi varsa bu durum kontrlateral frontal lob lezyonuna yorulur.

# Yakalama refleksi muayenesi videosunu izleyerek nasıl test edildiğini görebilirsiniz.

Emme Refleksi

emme refleksi

Emme refleksi veya başka bir deyişle arama refleksi doğumla beraber bebeklerde görülen önemli bir reflekstir. 6 ay içerisinde emme refleksi kaybolur. Emme refleksinin kaybolmaması veya emme refleksinin ileri ki dönemlerde tekrar ortaya çıkması patolojiktir.

# Emme refleksi muayenesi şöyle yapılır. Emme refleksini muayene edecek kişi ağız kominsürüne doğru dudağa parmakla değer.

# Eğer kişilerde emme refleksi başka bir deyişle arama refleksi varsa dudağa dokunulunca ağızda o yöne doğru bir hareket olur ve dudaklarda emme hareketi olur.

# Emme refleksinin patolojik olduğu durumlarda demans, ağır kafa travmaları, ensefalit gibi yaygın beyin hasarlarından şüphelenilir.

# Emme refleksi bir başka deyişe arama refleksi muayenesi videosunu izleyerek nasıl test edildiğini görebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=v7_Y_jg2soc

Palmo-mental Refleks

palmo mental refleks

Palmo mental refleks bebeklik çağının normal sonrası için ilkel bir reflekstir. Bazen normal kişilerde de görülebilir O yüzden çok ayırıcı bir refleks değildir. Ama bebeklik dönemi sonrası görülmesi patolojiktir.

# Palmo mental refleks muayenesi şöyle yapılır. Baş parmağın başlangıcında ki etli bölge yani tenar bölge künt bir şeyle çizilir.

# Eğer kişilerde palmo mental refleks varsa çizilen el ile aynı taraf da ki çene kası kasılır.

# Palmo mental refleksinin patolojik olduğu durumlarda alt servikal üstünde pramidal traktus lezyonunlarından veya yaygın beyin hasarlarından şüphelenilir.

# Palmo mental refleksi muayenesi videosunu izleyerek nasıl test edildiğini görebilirsiniz.

Snout Refleksi

snout refleksi

Snout refleksi garip bir ilkel reflekstir. Diğer ilkel reflekslerde olduğu gibi snout refleksi de bebeklik çağının normal sonra ki dönem için patolojik bir reflekstir.

# Snout refleksi refleksi muayenesi şöyledir. Parmakla nazolabyal bölge dediğimiz burun tabanından ağız köşelerine doğru uzanan çizginin 1 cmlik kısma parmakla vurulur.

# Snout refleksi olan kişilerin m. Orbicularis Oris kasının kasılmasıyla dudakları büzülerek adeta hortum gibi öne doğru uzanır.

# Bebeklik çağı sonrası bu refleksin görülmesi patolojiktir ve patolojik snout refleksi olan kişilerde yaygın beyin hasarından şüphelenilir.

# Snout refleksi muayenesi videosunu izleyerek nasıl test edildiğini görebilirsiniz.

Glabella Refleksi

glabella refleksi

Glabella refleksi önemli bir ilkel reflekstir. Diğer ilkel reflekslerde olduğu gibi snout refleksi de bebeklik çağının normal sonra ki dönem için patolojik bir reflekstir.

# Glabella refleksi muayenesi glabella denen iki kaşın ortasının bir kaç cm üstüne hafifçe vurularak yapılır. Parmakla hafifçe glabella bölgesine vurulur.

# Sağlıklı kişilerde bir kez refleks göz kırpma hareketi olur. Bu göz kırpma hareketinin olması normaldir. İlk vuruştan sonra glabella bölgesine vurmaya devam edilir ve her vuruşta göz kırpma hareketi olursa refleks patolojiktir.

# Glabella refleksinin patolojik olduğu kişilerde parkinson hastalığından şüphelenilir. Parkinson hastalarında glabella bölgesine her vuruşta göz kırpılır.

# Glabella refleksi muayenesi videosunu izleyerek nasıl test edildiğini görebilirsiniz.

Reflekslerle ile ilgili daha önce yazdığımız refleks muayenesi yazımıza, derin tendon refleksleri ve muayenesi yazımıza, yüzeyel refleksler ve muayenesi yazımıza, ilkel refleksler ve muayenesi yazımıza ve nörolojik muayane ile ilgili detaylı bilgi için nörolojik muayene yazımıza mutlaka göz atmalısınız.